MUP-ova vežba Sistem 2021 sprovedena i na području Vranja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije organizovalo je operativno-taktičku vežbu subjekata i snaga sistema zaštite i spasavanja „Sistem 2021“ i na području Vranja.

Vežba je sprovedena na potezu sela Čestelin - Beli Breg - Soderce.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković obišao je prijemni punkt koji je za ovu potrebu postavljen u selu Bunuševac.

",Vežba Sistem 2021 ima za cilj da se pokaže organizovanost sistema i sektora za vanredne situacije, kao i reagovanja u takvim uslovima.

Angažovani su bilk svi subjekti spašavanja i zbrinjavanja.

Ovde na punktu je postavljen bazen sa vodom, u slučaju potrebe za angažovanjem helihopterskih jedinica.

Takođe, ovde je punkt Crvenog krsta zbog evakuacije stanovništva, jer požar preti da ugrozi 32 stambena objekta, pa se ovde radi prijemna trijaža u cilju utvrđivanja težine telesnih povreda.

Tu su i ekipe Hitne pomoći za eventualno zbrinjavanje teže povređenih stanovnika.

Na ovaj način, uvežbava se i situacija ugroženosti vrlo bitnog komunikacionog repetitora Telekoma Srbije, koji nakon ispada iz funkcije prelazi na drugačiji sistem veza, TETRA sistem.

Za ovu vežbu angažovano je 140 pripadnika Sektora za vanredne situacije i 35 vozila", objasnio je gradonačelnik tokom trajanja vežbe na licu mesta.

Na teritoriji Republike Srbije u vežbi su učestvovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, subjekati i snage jedinica lokalnih samouprava, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa, kao i subjekati od značaja za zaštitu i spasavanje.

Vežba je istovremeno sprovedena u 24 upravna okruga, 22 grada i 17 opština u Republici Srbiji.

Bili su uključeni svi subjekati i snage sistema za smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama, saopšteno je iz MUP-a.

Najnovije vesti