Multimedijalnom izložbom Sveti Sava Srpski počinje Svetosavska nedelja

Multimedijalnom izložbom "Sveti Sava Srpski" u ponedeljak uveče biće svečano otvorena tradicionalna manifestacija "Svetosavska nedelja" u Vranju.

Autor izložbe je muzejski savetnik Istorisjkog muzeja Srbije dr Andrej Vujnović, koji će imati pozdravnu reč na otvaranju, dok će izložbu otvoriti gradonačelnik Vranja Slobodan Milenkvović.

Multimedijalna izložba "Sveti Sava Srpski" je plod višegodišnjeg istraživačkog rada autora i nastoji da, kroz arhivsku građu, kopije fresaka i ikona i fotografija ličnih predmeta i relikvija Svetog Save, što potpunije približi javnosti njegov svetovni i duhovni put, kao i veličinu i značaj njegove ličnosti za srpsku državu i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), ali i celokupnu srpsku istoriju i kulturu.

U sklopu izložbe prikazani su svetovni život Rastka nemanjića, trećeg sina velikog župana Raške Stefana Nemanje, njegovo odstupanje od zemaljske vlasti, odlazak na Svetu Goru i zamonašenje pod imenom Sava, rad na sticanju autokefalnosti i autonomije SPC u Nikeji gde je postao i prvi srpski arhiepiskop, pregalaštvo na poboljšanju crkvene organizacije, državotvorni, državnički i diplomatski poslovi kojima je izdejstvovao, između ostalog, i međunarodno priznanje Srbije za kraljevinu.

Takođe i nemerljivi svestrani doprinosi na polju prosvetiteljstva, književnosti i ktitorstva (obnova manastira Hilandar, podizanje Žiče, Studenice i drugih manastira), koji su Svetog Savu učinili najznačajnijom ličnošću u istoriji srpskog naroda.

Dizajn postavke i kataloga izložbe uradio je grafički dizajner Rastko Šurdić.

KULT SVETOG SAVE

Sveti Sava je zbog svojih dela još tokom života smatran svetiteljem, a nakon smrti 1236. godine u Trnovu u Bugarskoj i prenosa njegovih moštiju u manastir Mileševa zaokružen je i njegov kult, uvažen i poštovan i kod Rusa, Grka, Bugara i drugih naroda okolnih država. Stoleće i po nakon osvajanja Srbije Turci su, uvidevši da kult Svetog Save znači kult „stare srpske države” koju narod hoće da obnovi, spalili svetiteljeve mošti 1594. godine u Beogradu.

(Katalog)

Najnovije vesti