Mreža savetnika PKS za pomoć maloj privredi

Privredna komora Srbije (PKS) razvila je posebnu uslugu podrške mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), kreirajući mrežu od 40 savetnika pri PKS koji su na raspolaganju svim privrednicima iz ovog sektora u Srbiji, pa i na jugu države.

- Savetnička pomoć podrzumeva stručne savete i pomoć u pripremi za podnošenje prijava za sredstva koja su dostupna kroz brojne nacionalne i internacionalne programe.

Nedostatak finansijskih sredstava jedna je od najvećih prepreka za pokretanje ili unapređenje biznisa i razvoj preduzeća.

Između ostalog, razlog za to je i činjenica, da privrednici često nisu obavešteni o izvorima finansiranja koji su im na raspolaganju, kao i o adekvatnim načinima prijave i dokumentaciji potrebnoj za apliciranje za ta sredstva - poručuju iz PKS.

Pored pripreme i razrade kvalitetnih poslovnih planova, koji su potrebni za apliciranje za kredite kod poslovnih banaka i sredstva kod fondova, mreža savetnika pruža podršku u procesu planiranja i održivog upravljanja glavnim aspektima poslovanja MMSP.

- Time se privrednicima otvara mogućnost šireg i strateškog uvida, analize, planiranja i upravljanja sopstvenim poslovanjem - navode iz Komore.

Svi savetnici koji čine mrežu za podršku MMSP sektoru, uspešno su završili obuku koju je realizovala konsultantska kuća Glenfiled i stručno su osposobljeni za pružanje ove usluge. Podrška mikro, malim i srednjim preduzećima u pristupu sredstvima, dostupna je u svih 17 regionalnih privrednih komora širom Srbije. Kontakt podaci o savetnicima nalaze se na sajtu Privredne komore Srbije.

Ovu aktivnost Privredne komore Srbije podržala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje, Razvoj privatnog sektora u Srbiji (PSD).

Najnovije vesti