Morison: Trista devojaka uspešno edukovano u kampanji protiv nasilja nad ženama (VIDEO)

Glen Morison, zamenik ambasadorke Australije u Srbiji Džulije Patriše Fini, izjavio je u ponedeljak u Vranju da Australija ulaže velike napore u nastojanju da se suzbije nasilje nad ženama, te da je u vezi sa tim ta zemlja podržala akciju u vezi sa ovom temom koja je održana u sedam škola Pčinjskog okruga.

- Preko 300 devojaka imalo je priliku da se upozna sa svim aspektima nasilja nad ženama, načinima kako da ga prepoznaju, razumeju i kako da mu se odupru.

Po mom mišljenju, ovaj projekat je izuzetno uspešno sproveden u Vranju i Pčinjskom okrugu, zahvaljujući pre svega Odboru za ljudska prava i SOS telefonu - rekao je Morison.

Nenad Antić, zamenik gradonačelnika, poželeo je gostima doborodošlicu i istakao da je tema sastanka rodna ravnopravnost, kao i borba protiv nasilja nad ženama.

- Cilj današnjeg susreta je razmena iskustava o ovoj društveno devijantnoj pojavi i prezentovanje načina kako da se protiv toga borimo.

Ovaj globalni problem je nažalost prisutan i u našoj zajednici, a jedan od načina za njegovo rešavanje je upravo i realizacija ovog projekta.

Vrlo je važno uspostaviti prave mehanizme i kolektivnu svest, kako bi se suzbilo nasilje - rekao je Antić.

Poseta Morisona deo je projekta "SOS telefon i kutak za devojke", koji Odbor za ljudska prava realizuje od decembra prošle godine uz podršku Ambasade Australije.

Vršnjačke edukatorke i projektni tim su u SOS Kutku za Devojke dva puta mesečno organizovale ukupno deset radionica Čajanke– razgovori uz kafu i čaj, na različite teme rodne ravnopravnosti a, iz domena njihovog interesovanja, na kojima je učestvovalo 58 devojaka.

Organizovano je, takođe, četrnaest tematskih radionica u srednjim školama u Vladičinom Hanu, Surdulici i Vranju.

Ovaj veliki broj učesnica radionica je "potvrda da je mladim devojkama uzrasta 15 do 17 godina potrebna jasna informacija i edukacija o prepoznavanju rodno zasnovanog nasilja u partnerskim odnosima i u porodici", poručuju iz Odbora za ljudska prava.

Na predlog devojaka iz SOS kutka za devojke, Vranju je po prvi put organizovan besplatan kurs samoodbrane od neočekivanog ili planiranog napada na devojke i žene kome je bilo prisutno 50 žena i devojaka.

Najnovije vesti