Momčilu Zlatanoviću povelja za životno delo

Prof. dr Momčilo Zlatanović iz Vranja dobitnik je povelje "Mile Nedeljković" za životno delo, koja je dodeljena u četvrtak uveče u Aranđelovcu, potvrdila je za Vranje News njegova kći Sanja Zlatanović.

Profesor iz zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti da otputuje, pa je Sanja primila nagradu umesto oca.

Ona je prenela "srdačne pozdrave i izraze duboke zahvalnosti" profesora Zlatanovića članovima žirija, organizatorima i svima prisutnima.

- U njegovim godinama nagrada za životno delo, koja nosi ime Mileta Nedeljkovića, predstavlja ne samo izuzetnu čast i veliku radost, već mnogo više od toga.

Ona pređenom životnom i profesionalnom putu mog oca daje poseban smisao osvetljavajući ga sunčanim, zlatnim bojama - navodi Zlatanovićeva.

Osim Momčila Zlatanovića za najbolju knjigu iz oblasti savremene srpske folkloristike "Reči u vremenu" nagrađena je dr Snežana Samardžija, profesorka Narodne književnosti sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Nagradu koja nosi ime jednog od najznačajnijih srpskih etnologa, proučavaoca narodne tradicije i istorije, publiciste i pedagoga, dodeljuje Udruženje "Baština i budućnost – Arandjelovac 1859".

Dodela je organizovana u parohijskom domu Vrbičke crkve u Aranđelovcu.

PROFIL

Momčilo Zlatanović rođen je u selu Rataje kod Vranje 1934. godine. Poznati je vranjski i srpski leksikograf, sakupljač narodnih umotvorina Južne Srbije i vranjskog kraja, književnik i profesor univerziteta u penziji. Rođen je u porodici doseljenika iz Crne Trave, iz mahale Radovinci. Završio je Gimnaziju Bora Stanković u Vranju (1954) i Višu pedagošku školu u Nišu – Grupa za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost (1956). Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Skoplju, na Grupi za istoriju književnosti naroda Jugoslavije (1958). Tu je i doktorirao (1973) s tezom "Istorijske pesme vranjskoga kraja". Radio je kao nastavnik srpskohrvatskog i ruskog jezika u Pasajnu kod Gnjilana, potom u Ekonomskoj školi i Gimnaziji u Gnjilanu (1956–1958-1959). Od 1960. bio je profesor i prosvetni savetnik u Vranju. Od 1967. godine predavao je teoriju književnosti, narodnu književnost i metodiku srpskohrvatskog jezika i književnosti na višim školama u Vranju. Potom je od 1993. godine do penzionisanja 2001. bio profesor narodne književnosti i retorike na Učiteljskom fakultetu u Vranju, na kome je osam godina bio i prodekan za naučnoistraživački rad (1993 - 2001). Po penzionisanju dve godine predavao je narodnu književnost na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zlatanović se bavi narodnim pesništvom, leksikografijom, metodikom nastave književnosti i drugim oblastima nauke i kulture. Piše i kratku prozu.

Izvor: Wikipedia

Nagrada sa imenom MIleta Nedeljkovića dodeljuje "za najbolje delo iz oblasti savremene srpske folkloristike (etnologije i antropologije, etnomuzikologije i usmene narodne književnosti).

Za nagradu su ove godine mogle konkurisati naučne studije i sakupljačke zbirke domaćih autora na srpskom jeziku, objavljene kao prvo izdanje u 2018. godini.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa i plakete.

Žiri sastavu dr Branko Zlatković (predsednik), prof. dr Nenad Ljubinković (potpredsednik), Jasna Bjeladinović Jergić, dr Jelena Jovanović i dr Smiljana Đorđević Belić odlučivao je o dobitnicima nagrade.

Dodelu nagrade podržava opština Aranđelovac i brojne ustanove, udruženja i pojedinaci s kojima je i sam Mile Nedeljković sarađivao, ostavivši za sobom značajno kulturno i naučno delo.

Najnovije vesti