Mojsilović sa Kajarijem: Očekivanje da KFOR-a osigura bezbednost svih na Kosmetu

Vranje/Beograd - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio je u četvrtak da od KFOR-a na Kosmetu očekuje "da stvori uslove za bezbedan i miran život stanovništva na celokupnom prostoru pokrajine".

Mojsilović se u četvrtak u Beogradu sastao sa komandantom KFOR-a general-majorom Ferencom Kajarijem, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ovo je prvi susret načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa novopostavljenim komandantom KFOR-a, koji je dužnost preuzeo u oktobru ove godine.

General Mojsilović je čestitao generalu Kajariju postavljenje na ovu odgovornu dužnost i naglasio da se od KFOR-a, kao jedinog legitimnog bezbednosnog aktera na Kosovu i Metohiji, očekuje da postupa u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojnotehničkim sporazumom.

Tokom sastanka razgovaralo se i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i aktivnostima koje se preduzimaju radi praćenja situacije na terenu i očuvanja i unapređenja bezbednosti na tom prostoru.

U razgovoru je istaknut značaj direktnih kontakata na svim nivoima između Vojske Srbije i KFOR-a za stabilnu bezbednosnu situaciju u pokrajini, a posebno u zahvatu administrativne linije prema Kosovu i Metohiji.

Kajari

Mađarski brigadni general Ferenc Kajari preuzeo je komandu nad Kforom na Kosovu od italijanskog kolege Franka Federičija. To je prvi put da je na čelu te međunarodne misije oficir iz jedne države regiona. Kajari važi za iskusnog obaveštajnog oficira sa dugogodišnjim iskustvom u mirovnim misijama. Predviđa se da će na čelu Kfora ostati do novembra 2022. godine. Pod Kajarijevom komandom u Kforu je mađarski Taktički rezervni bataljon, koji se smatra ključnom interventnom snagom za zaštitu stanovništa i sprečavanje eventualnog nasilja kakvo se dogodilo 2004. godine. Mađarski kontigent sa 432 vojnika treći je po veličini u Kforu, odmah iza SAD i Italije. Portal Balkanska bezbednosna mreža objavio je da je Kajari već bio angažovan na zadacima na Balkanu. Tokom 1996. bio je oficir za vezu mađarskog kontigenta pri mirovnim snagama IFOR u Bosni u Hercegovini, 2004. je bio savetnik EU u Darfuru, služio je u misiji ISAF u Avganistanu i u NATO komandi u Norfolku u Virdžiniji. Od 2000. do danas komandanti Kfora bili su iz Italije (12 oficira), Velike Britanije (jedan), Francuske (tri), Nemačke (sedam), Norveške (jedan) i Španije (jedan).

Najnovije vesti