Mogu li se povratiti velike sume deviza koje oduzmu carinici

Carinici u toku sezone letnjih godišnjih odmora svaki dan zaplene popriličnu sumu novca od onih koji prelaze granične prelaze kršeći limit od maksimalno dozvoljenih 10.000 evra.

- Ukoliko nabavite dokaz o poreklu novca, isti će vam biti uredno vraćen.

Putnici koji slučajno ili namerno čine prekršaj tako što ne prijavljuju da sa sobom nose više od 10.000 evra krše Zakon o deviznom poslovanju i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Oni najčešće ne žele da govore o razlozima neprijavljivanja, ili kažu da su prećutali da nose novac zbog bezbednosti - navode iz Uprave carina.

Godišnje se u Srbiji otkrije i više od tri miliona evra, a ukoliko bude trajno oduzet ovaj novac ide u budžet, rekli su za Telegaf Biznis u Upravi carina.

- Prema Zakonu o deviznom poslovanju, neprijavljena sredstva pri izlasku iz Srbije koja prelaze iznos od 10.000 evra carinski organ privremeno zadržava i o tome sačinjava zapisnik.

Privremeno zadržana sredstva deponuju se na odgovarajući račun koji se vodi kod Narodne banke Srbije u roku od dva dana od dana od učinjenog prekršaja, a dalji postupak vodi se kod nadležnih organa u skladu sa propisima kojima je regulisano vođenje prekršajnog postupka - objašnjavaju iz Uprave carina.

Devize se privremeno oduzimaju i predaju prekršajnom sudu, koji najčešće počinioce kažnjava novčanom kaznom i trajnim oduzimanjem novca, kad se direktno sliva u državni budžet.

Naravno, ukoliko putnik dokaže poreklo novca, oduzeta suma mu se vraća, međutim, u praksi, kako navode, retko se dešava da se dokaže poreklo novca.

- Da biste izbegli ove neprijatnosti, za unos veće sume od 10.000 evra u Srbiju potrebna vam je potvrda da se novac podigli sa svog računa u inostranstvu ili da ste novac zamenili kod strane banke, uz potvrdu te banke.

I, najvažnije, ne plaća se nikakav porez sume iznad 10.000 evra koje prijavite, već samo dobijete potvredu da ste taj Novac uneli u zemlju - navode iz Carine.

IZUZECI

- Sumu veću od 10.000 evra u gotovini mogu izneti samo nerezidenti i domaći državljani koji imaju radnu vizu ili dozvolu za boravak u inostranstvu duži od godinu dana, i to uz neophodne potvrde

- Rezidenti Srbije veći iznos od 10.000 evra u gotovini mogu izneti samo u slučaju iseljenja uz dostavljen dokaz o iseljenju

- Unos i iznos platnih kartica je slobodan

- Unos deviza u Srbiju je slobodan, ali ako je reč o sumi iznad 10.000 evra, dužnost je da to prijavite i za to dobijate potvrdu

- Putnici koji imaju svotu veću od 10.000 evra treba da se obrate cariniku i popune obrazac prijave, koji je dostupan svima

Najnovije vesti