Mnogo emocija na koncertu vranjskog ansambla Izvor u Šilovu

Ansambl Izvor iz Vranja održao je koncert u Šilovu u Kosovskom Pomoravlju, u okviru Vidovdanskih svečanosti.

Izvor se publici Kosovskog pomoravlja predstavio izvornim pesmama i orima sa juga Srbije i sa Kosmeta.

Sala Kulturno prosvetnog centra Božidar Mitrović Šandor u Šilovu bila je maksimalno ispunjena za pandemijske uslove i publika je uživala uz pesme Bolna ljuba bolna leži, Udade se jagodo, Ej dragi dragi, Gusta mi magla padnala, Šetnala se Kuzum Stana, Zajko kokorajko i drugim prelepim tradicionalnim numerama sa ovog srodnog muzičkog prostora.

Vokalna solistkinja Izvora Ivana Tasić Mitić kazala je posle koncerta u Šilovu za lokalnu RTV Puls da su gostovanja na Kosovu i Metohiji, pa i u Kosovskom pomoravlju "poseban doživljaj za sve članove grupe Izvor".

"Kad god dobijemo poziv da nastupimo u ovim krajevima mi smo naročito radosni i sa nestrpljenjem iščekujemo nastup.

Naš koncert ovde je to i potvrdio, iako je u sali bila velika vrućina.

Osetila se posebna energija i bilo je mnogo različitih emocija tokom koncerta, i među posetiocima, a i među nama na bini", rekla je Tasić Mitić.

Grupa Izvor nastupa na Kosovu i Metohiji od 2005. godine i održala je više desetina koncerata i to gotovo u svakom mestu gde žive Srbi.

Naredno zakazano gostovanje Izvora biće u sklopu revijalnog programa na Regionalnom saboru frulaša u Boljevcu 11. jula, a grupu ovog leta očekuju i novi nastupi na Kosmetu.

O IZVORU

Vranjski vokalni-instrumentalni sastav Izvor bavi se čuvanjem i izvođenjem tradicionalne muzike Balkana, i to one muzike koja čini deo nacionalne baštine više naroda, ali prvenstveno Srba, odnosno južnih Srba, a ponajviše Vranjanaca. Članovi grupe zajedno sviraju od januara 2004. godine, ali su i ranije bili posvećeni istoj vrsti muzike po svom porodičnom poreklu (Ivana Tasić), odnosno po svom individualnom ili grupnom radu. Njihova interpretacija tradicionalnih pesama uobličena je na iskustvu u radu na sakupljanju terenskih audio-snimaka u gradskoj sredini Vranja i okolnim nepristupačnim planinskim oblastima, ali i zahvaljujući prihvatanju tradicionalnih znanja od majstora na starim, pomalo zaboravljenim instrumenatima. Aranžmani "Izvora" urađeni su u skladu sa standardima orkestara narodnih instrumenata južnog dela Balkana i delimično, koliko je to instrumentarijum grupe dopuštao, čalgijskih orkestara. Slobodni tretman instrumentalnih deonica u nekoliko numera i aranžmani pesama bez instrumentalne pratnje rezultat su ličnog doživljaja pesama samih izvođača. Kvalitetu izvođenja veoma doprinose transformacije solističke glasovne boje i izraza, u zavisnosti od karaktera i etnosa pojedinih pesama.

Materijal RTV Puls možete pogledati u nastavku.

Najnovije vesti