Mladi iz četiri države razvijaju folklorne kompetencije na Pedagoškom u Vranju

Studente i nastavnike iz Bugarske, Rumunije i Turske ugostiće Pedagoški fakultet u Vranju, u okviru realizacije ERASMUS+ kombinovanog intenzivnog programa mobilnosti pod nazivom Formiranje interkulturalnih kompetencija kroz folklorne aktivnosti balkanskih zemalja.

Sa fakulteta za Vranje News navode da se programi kombinovane mobilnosti "jednim delom sprovode virtuelno, putem interneta i digitalnih alata, a drugim delom fizičkim prisustvom učesnika na jednoj od partnerskih ustanova".

"Specifične obaveze učesnika projekta u sprovođenju pojedinih aktivnosti, u okviru virtuelnog dela mobilnosti, realizovane su jednim delom u martu, drugi deo će se sprovesti u junu, dok se fizički deo mobilnosti sprovodi na Pedagoškom fakultetu u Vranju od 24. do 28. aprila", navode sa PEdagoškog fakulteta.

U projekat je uključeno 35 studenata i 10 nastavnika.

Univerzitet u Nišu predstavlja 7 studenata i 2 nastavnika Pedagoškog fakulteta u Vranju.

Koordinator projekta je Univerzitet Sv. Kiril i Metodij iz Velikog Trnova u Bugarskoj.

Univerzitet u Nišu je domaćin, a ostale partnerske institucije su Univerzitet u Piteštiju u Rumuniji i Univerzitet Afyon Kocatepe iz Afionkarahisara u Turskoj.

"U okviru projekta učesnici će upoznati folklorne pesme i igre, tipične simbole, poslovice i druge karakteristične folklorne simbole zemalja učesnika, otkriti njihove zajedničke karakteristike i naučiti kako da različite kulturalne pristupe primenjuju u odgovarajućim obrazovnim aktivnostima.

Tim povodom, trećeg dana trajanja fizičkog dela mobilnosti, Fakultet će ugostiti Folklorni ansambl Sevdah, koji će gostima interpretirati folklorne igre sa područja Srbije.

Takođe, studenti će dizajnirati i dekorisati majice i marame sa folklornim motivima zemalja učesnica.

Poslednjeg dana trajanja projekta studenti će prezentovati kreiranu odeću i zajedno izvesti odabrane folklorne pesme i igre zemalja učesnica", navode sa Pedagoškog fakulteta.

Prezentacija kreirane odeće sa folklornim motivima i zajedničko izvođenje tradicionalnih pesama i igara zemalja učesnica, održaće se u petak 28. aprila od 10 časova, u prostorijama vranjskog fakulteta.

I.Đ.

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije vesti