Mladenović: Za prosvetare samo tražimo ono što imaju drugi

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je u ponedeljak da nema razloga za protest prosvetara koji je najavljen za danas (utorak 11. decembar), ali predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika za Pčinjski okrug Dušan Mladenović kaže za Vranje News da će protest ispred Vlade biti održan, i to „sa starim zahtevima“.

- Tražimo dogovor u vezi sa platnim razredima, obećano nam je povećanje od 14,7 odsto, ali od toga za sada nema ništa.

Drugi zahtev je vezan za kolektivni ugovor, koji ističe u februaru 2019. godine. Tražimo da se o novom razgovara, pregovara i postigne dogovor.

I treći zahtev je poštovanje sporazuma iz 2015. godine, kada je bio veliki štrajk prosvetara, iz koga praktično ništa nije realizovano.

To su neke novogodišnje nagrade koje nam pripadaju i koje treba da budu isplaćene i slično - navodi Mladenović za Vranje News.

On podseća da je prosveta na najnižoj lestvici u odnosu na sve ostale budžetske korisnike.

- Za platne razrede se borimo već desetak godina.

Čak i ovi platni razredi kakvi su bili, a nisu bili idealni za nas, ali i tako loši oni nam garantuju povećanje od 14,7 odsto.

Samo tražimo da budemo izjednačeni sa zaposlenima u lokalnoj samoupravi, socijali, kulturi, sportu...

To su realni zahtevi, insistiramo da budemo u istom ili približnom rangu sa tim budžetskim korisnicima u odnosu na školsku spremu, obim posla i slično - navodi Mladenović.

On podseća da u prosveti više ne može da se predaje bez završenog mastera, što takođe prosvetare stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na ostale.

- Možeš da bude sudija bez mastera, možeš da budeš bilo šta, ali profesor ne.

Neophodan je tzv. master 7.1.

Početna plata bez razrednog starešinstva i minulog rada je između 50.000 i 52.000 dinara – otkriva Mladenović.

Ministar Mladen Šarčević je u ponedeljak za Tanjug izjavio da su prosvetni radnici „imali četiri povećanja plate u poslednje dve godine - prvo četiri, pa šest, deset i sada devet odsto“.

Napomenuo je da su mu „čudni razlozi za protest i štrajk“, da se kao jedan od razloga navodi odlaganje Zakona o platnim razredima za godinu dana, a da su baš zbog tog zakona prosvetari štrajkovali u septembru i oktobru.

To što sindikati tvrde da im je obećano povećanje plate od 14,67 odsto, a da su dobili devet odsto, ministar naziva "igrom reči i manipulacijom".

- U nekom delu razumem moje kolege, ali mislim da su ovi razlozi, posebno za izradu posebnog kolektivnog ugovora, besmisleni, jer se na njemu radi - istakao je ministar.

Pregovorima o platnim razredima, smatra, došli su do dobrih rešenja, a to je da u višim platnim razredima budu prosvetari koji rade u otežanim uslovima, koji imaju pedagoška zvanja, odeljenske starešine.

Mladenović, međutim, smatra da su mehanizmi borbe prosvetra za svoja prava u ovom momentu samo štrajk i protest, jer ništa drugo prosvetarima ne donosi rezultat.

- Čekamo da se usvoji predlog budžeta za narednu godinu, pa da vidimo gde smo mi prosvetni radnici u tom budžetu.

U medijima se sada pominje nekih 9 odsto povećanja, ali dok se ne usvoji budžet to ne možemo da znamo.

Očekujem da će od Nove godine ponovo biti protesta i štrajkova – zaključuje Mladenović u izjavi za Vranje News.

Najnovije vesti