Mladenović: Ne očekujem da odbrana i zaštita zaživi u školama

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika za Pčinjski okrug Dušan Mladenović izjavio je za Vranje News da ne očekuje da će ideja o vraćanju nastave iz odbrane i zaštite u srednje škole zaživeti.

- Sve je to maglovito i površno, kao da se neko ujutro probudio pa mu pala na pamet takva ideja.

Najpre, postavlja se pitanje ko će da drži tu nastavu.

Čak i da se nađe ko će, ukoliko bude fakultativna, kako se priča, sumnjam da će pobuditi veliko interesovanje, kao i većina toga što je kod učenika srednjih škola na izbornoj bazi - rekao je Mladenović, koji je profesor u srednjoj Tehničkoj školi u Vranju.

On je dodao da to ne može da bude redovan predmet.

- Jer, nije predviđen planom i programom za ovu školsku godinu, toga nema u planu i fondu časova, tako da bi se prešlo preko maksimalnog broja.

Lično sumnjam da će takva inicijativa, čak i da na papiru zaživi, imati neki veći efekat u praksi - rekao je Mladenović za Vranje News.

Ministarstvo prosvete uputilo je dopis srednjim školama u Srbiji u kojem ih obaveštava da bi tokom drugog polugodišta đacima trebalo da održe dva časa posvećena odbrani, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda.

Prema izvorima iz Ministarstva prosvete navodi se da neće biti uveden novi predmet, već da će tokom jedne školske godine na četiri časa odeljenskog starešinstva razredni starešina fakultativno obrađivati jedanaest tema, za šta može angažovati i goste iz Ministarstva odbrane.

Navodi se i da su neke od tema koje će đaci obrađivati uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane zemlje, kako se postaje profesionalni vojnik, vojna obaveza u Srbiji, teme iz oblasti civilne zaštite.

Inicijativu za uvođenje obuke o odbrani i civilnoj zaštiti u školski sistem pokrenulo je Ministarstvo odbrane.

Najnovije vesti