Mitrović: Albanci diskriminišu Srbe u Bujanovcu i Preševu

Vranje - Šaip Kamberi priča o diskriminaciji Albanaca od 2002. godine, a predsednici opština Bujanovac i Preševo su Albanci, kao i predsednici Skupština, svi zamenici, pomoćnici i načelnici, svi direktori javnih preduzeća i ustanova, nije li ovo diskriminacija - pitao je narodni poslanik iz Bujanovca naprednjak Nenad Mitrović na sednici Skupštine Srbije u četvrtak, prenose Bujanovačke.

Mitrovićev govor usledio je nakon kritika javnosti u Bujanovcu da ne reaguje na istupe drugog predstavnika opštine u parlamentu, Šaipa Kamberija.

- Kamberi priča o pasivizaciji prebivališta, a ne spominje redovan popis stanovništva 2011. godine koji je albanska nacionalna manjina bojkotovala.

Traži transfer novca od države, a nemamo broj stanovnika na terenu – rekao je Mitrović.

Govoreći o nacionalnim simbolima Mitrović je naglasio da zastava Albanije "nije simbol albanske nacionalne manjine u Srbiji već zastava strane države".

On se za reč javio po amandmanu poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka kojim se, pored ostalog, traži povećanje budžeta Koordinacionog telo za jug Srbije od 30 odsto za narednu godinu.

Mitrović se izjasnio protiv ovog predloga rekavši da u ovogodišnjem budžetu Koordinacionog tela i sada ima 80 miliona dinara namenjenih za opštinu Preševo koji nisu iskorišćeni.

- Za infrastrukturu je namenjeno 257 miliona dinara koji se raspoređuju na osnovu odluka skupština tri opštine.

Ja se pitam ko će u ime Srba da predloži infrstrukturne projekte za sredine u kojima žive Srbi, s obzirom na to da je Šaip Kamberi izopštio Srbe iz vlasti, formirajući svealbansku većinu ostavivši srpsku zajednicu, koja čini 42 odsto stanovništva opštine, bez predstavnika u vlasti.

Isto su uradili i u Preševu – rekao je Mitrović.

On je zatražio od ministra finansija Siniše Malog, koji u Skupštini predstavlja stavke budžeta za 2021. godinu, da pronađe mogućnost "za promenu kriterijuma za transfere novca lokalnim samoupravama iz Koordinacionog tela kako bi se zaštitili interesi svih građana' koji žive u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Najnovije vesti