Mitrovdan u Preševu: Miloš Stanisavljević kum za narednu godinu FOTO

Vranje - Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija - Mitrovdan svečano je proslavljen u svim hramovima Eparhije vranjske, a vladika vranjski Pahomije je na današnji dan služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Preševu.

Sasluživali su mu jerej Nemanja Milić, jerej Aleksandar Mitrović, đakon Miodrag Naumović i đakon Micka Micković, a prazničnu besedu "proizneo je" jerej Nemanja Milić.

Posle litije oko hrama episkop Pahomije je obavio čin blagosiljanja slavskih darova koje je pripremio ovogodišnji kum hramovne slave gospodin Hadži Slađan Stanojković sa svojom porodicom iz Preševa.

Na kraju Svete liturgije episkop vranjski čestitao je slavu protonamesniku Milošu Anđelkoviću, Crkvenom odboru, svim parohijanima i ovogodišnjem kumu slave.

Ujedno je blagoslovio kumstvo slave za narednu Milošu Stanisavljeviću iz Preševa.

Slavsku trpezu pripremio je za sve prisutne ovogodišnji kum slave.

Beseda Justinova o Mitrovdanu

Čudesni vojvodo grada Soluna, veliki ugodniče Hristov i slavni strastoterpče, sveti Dimitrije, tebi, koji svetu točiš miro milosti, mi, koji te poštujemo ispisujemo pohvalu: a ti, budući da imaš slobodu u Gospoda, od svake bede izbavljaj nas, da Ti verno kličemo: Raduj se, Sveti Dimitrije, slavni Velikomučeniče i Čudotvorče!"Neka se desi i to čudo, da svi pređu u tabor Hristovih gonitelja i da u svetu ostane samo jedan hrišćanin, ipak će on jedan odneti pobedu nad svima njima, jer je u njemu Nepobedivi Pobednik – Gospod Hristos. Pošlji hiljadu smrti protiv njega, i on će ih sve satrti. Pošlji legion đavola, i on će ih sve u prah razvejati. Tako se borio Sveti Dimitrije i pobedio moćnog cara Maksimijana. Bori se i ti tako i pobedićeš sve gonioce Gospoda Hrista. Sa paklenom protiv Hrista Maksimijanovom mržnjom Dimitrije se borio Duhom Svetim, i postao kao drugi Raj. I ti, brate, kroz užasni pakao hristoboračke mržnje u ovome svetu proći ćeš, a nećeš biti pobeđen, niti ćeš postati đavo, ako sa Svetim Dimitrijem budeš išao kroz pakao. Proći ćeš i postati kao drugi Raj, i stići ćeš sa Svetim Dimitrijem u divno Carstvo nezamenljivog Gospoda Isusa, Kome neka je slava i hvala, sa Ocem i Svetim Duhom, sada i uvek i kroza sve vekove. Amin."

Sveti Justin Ćelijski i Vranjski

Najnovije vesti