Mitić: Više pritužbi na rad javnih preduzeća nego na postupanje uprave VIDEO

Ombudsmanu se u 2018. godini pritužbama obratilo oko 1.000 građana, rekla je lokalna ombudsmanka Maja Mitić podnoseći Skupštini grada Vranja deveti izveštaj od radu kancelarije ombudsmana i stanju ljudskih prava u prethodnom izveštajnom periodu.

- Najveći broj pritužbi podnetih kancelariji ombudsmana u 2018. godini odnosio se na rad i postupanje pravosuđa, a prvenstveno u vezi sa dužinom trajanja sudskih postupaka.

Veliki broj pritužbi podnet je i u vezi sa prinudnim izršenjem na imovini izvršnih dužnika.

Tu dolazi do problema u situacijama kada je predmet izvršenja mnogo vredniji od duga koji izvršni dužnik - kazala je Mitićeva.

Ona je dodala da se među pritužbama koje su podnete ombudsmanu "manji broj njih odnosi na postupanje organa Gradske uprave".

- Više se pritužbe odnose na rad i postupanje javnih preduzeća - precizirala je Mitićeva.

Ona je naglasila da je saradnja ombudsmana sa organima Gradske uprave i javnim preduzećima na mnogo višem nivou nego ranijih godina.

- Ažurno se postupa po zahtevima koje ombudsman prosleđuje, tako da u mnogim slučajevima dolazi do rešenja pre nego što se uputi zvanična preporuka odnosno mišljenje ombudsmana - navela je Mitićeva.

Veliki broj od pomenutih 1.000 pritužbi nisu bile u nadležnosti zaštitnika građana.

- Međutim, mi postupamo i po njima dajući savetodavnu pomoć građanima i upućujući ih na nadležne institucije odnosno službe - zaključila je Mitićeva.

Skupština grada je u sredu usvojila izveštaj ombudsmana za 2018. godinu.

Najnovije vesti