Mirjana Karanović: Uspomena na Miru Trailović se ne održava VIDEO

Ono što smo mi hteli da kažemo predstavom M.I.R.A je da se danas uspomena na Miru Trailović ne održava, da pozorište povlađuje publici i da se boji konkurencije televizije i rijaliti programa, izjavila je u Vranju glumica Mirjana Karanović, nakon predstave M.I.R.A. koja je odigrana druge večeri Borinih pozorišnih dana.

Ovaj komad reditelja Andraša Urbana bavi se karijerom Mire Trailović, osnivačem beogradskog Ateljea 212, festivala BITEF i beogradskog pozorišta Bitef teatar, a idejno je delom posvećena i samoj Mirjani Karanović.

Dotiče se i položaja pozorišta i čitavog društva, ne samo u nedavnoj prošlosti, nego i danas.

- Zato smo mi u ovoj predstavi napravili jednu ironičnu scenu gde najozbiljnije zastupamo vrlo raširena shvatanja o tome kako nam "ne trebaju nikakve inovacije" u pozorištu i kako pozorišni život maltene "treba da se ukine" - kazala je Karanovićeva novinarima posle predstave.

Ona je dodala da je Mira Trailović pozorištu i kulturi uopšte "donela potpuno novi duh".

- Ne znam da li je to baš bilo zlatno doba, prema prošlosti imamo jedan nostalgičan odnos, ali Mira je dala doprinos da tadašnja Jugoslavija bude mesto sastajanja pozorišta sa Zapada i Istoka - rekla je Karanovićeva.

Najnovije vesti