Ministarka najavila nove cene struje, razmatra se iskopavanje litijuma

Vranje/Beograd - Nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će Srbija morati da se pozabavi reformom energetskog sektora, najavila nove cene struje i gasa, a o litijumu rekla da "treba razmotriti kako da se iskoristi".

Kako javlja Beta, Đedović je za Euronews Srbija rekla da je reforma energetskog sektora "dugo odlagana, a preko je potrebna, što uključuje i reformu javnih preduzeća".

Istakla je da cena struje i gasa mora doći na dnevni red, i to više pre, nego kasnije, jer su energetske kompanije u Evropi povećale cene struje i gasa, tri, četiri, pet puta, a negde i više.

"Ne može drugačije.

Jeste, države naveliko ulažu u energetski sektor.

To radi i Srbija.

Ali, mi smo minimalno podizali cene struje i gasa.

Moramo da pričamo o teškim temama za sve nas", rekla je Đedović i dodala da se "to tiče svih i da moramo da budemo održivi".

Odgovarajući na pitanje da li je litijum šansa za Srbiju, ona je rekla da Srbija ima sreću što leži na rezervama jednog jako bitnog minerala koji je neophodan za obnovljive izvore, koji su u fokusu celog sveta.

"Mislim da Srbija treba da razmotri kako može taj potencijal da iskoristi.

Moje je da sagledam, da razmotrim, da vidim šta je urađeno, šta nije i zašto nije.

Ali, sve zemlje koje imaju neki prirodni resurs, a ne iskorišćavaju ga, na gubitku su", rekla je ona.

Navodi da nema nijednog korišćenja prirodnog resursa koje nije bezopasno za životnu sredinu, ali kaže da je samo pitanje koje će mere da budu preduzete da se rizici umanje.

"Ako ćemo da se razvijamo i da radimo da imamo bolje uslove života za građane, privredu, bolje plate, onda treba da koristimo potencijale, ali sa svim faktorima koji mogu da minimalizuju rizike i da ih učine prihvatljivim, ako mogu", rekla je Đedović.

Najavila je završetak velikih projekata kao što je Blok B3 u Kostolcu od 350 megavata, kao i rad na gasnoj interkonekciji između Srbije i Bugarske i potvrdila da su očekivanja i planovi da se u energetski sektor uloži 12 milijardi.

Najnovije vesti