Mini gitarijada: Cukić, hladno pivo, Ki i Viva Vops umesto Viva Vox-a (FOTO, VIDEO)

Iako su mnogi Vranjanci u subotu uveče došli na drugu Mini gitarijadu u Sportskom centru u Vranju da odgledaju nastup poznatog srpskog hora Viva Vox, morali su se zadovoljiti mini koncertom beogradskog sastava sličnog naziva, Viva Vops, čije je polje interesovanja fuzija panka, roka, repa, metala i popa.

Marketinški trik organizatora Zaječarske gitarijade, loše telefonske veze na relaciji Zaječar - Vranje, neznanje ili nešto četvrto, doveli su u zabludu deo publike koji je razočarano čekao da se na bini pojave članovi hora koji se proslavio "a capella" obradama svetskih pop i rok standarda, od legendarnog Queen, preko sastava, Era, Toto, ABBA, Elton John-a, Eric Clapton-a do The Prodigy, Rage Against The Machine i Red Hot Chili Peppers.

No, to nije smetalo pobednicima prošlogodišnjeg Bunt rock festivala, Viva Vops, posebno njihovom harizmatičnom dvojcu vokala, da podigne vranjske tinejdžere na noge.

Viva Vops vole pivo i repuju na rok i pank ritam, a svojim singlom “Svuda pivo” trijumfovali su na Bunt Rock Festivalu 2017. godine. Viva Vops dve godine, a sastavljen je od članova koji se već petnaestak godina bave alternativnom muzikom. Bend čine Aleksandar Ćurčić, Marko Janković, Marko Trajkovski, Lazar Ilić, Đorđe Popović, Dušan Kalinić i Miroljub Antić. Njihov stil se može najpribližnije opisati kao fuzija panka, roka, repa, metala i popa. Do sada su svirali na brojnim festivalima,Exit-u, Beer festu, Demofest-u, Bunt Rock Festivalu, Arsenal festu i slično. Ove godine, 25. juna, biće predgrupa čuvenom rap-rock sastavu današnjice „Hollywood Undead", na koncertu u Beogradu.

Početak večeri druge Minigitarijade pripao je kumanovskom bendu "Ki", prošlogodišnjim pobednicima Gitarijade u Zaječaru, Mini gitarijade u Vranju 2017 i niza festivala širom Ex-Yu prostora.

Bend iz komšiluka čine Aleksandar Kraljevski (vokal/gitara), Milos Kraljevski (bubanj), Andrej Dimkovski (bas gitara) i Stefan Ilievski (klavijature).

Reč je o electro art bendu, čiji članovi zajednički rade od 2015. godine.

Nesvakidašnji zvuk, eksperimentisanje i igranje sa muzičkim stilovima i podžanrovima, propraćeni autentičnim tekstovima, ostavili su i ovog puta jak utisak na vranjsku publiku.

Aleksandar Kraljevski rekao je posle nastupa u Vranju da bend ima mnogo organizovanih nastupa, kako festivalskih tako i klupskih i da planira turneju po državama Balkana.

- Čekamo izdavača, da se sklope sve kockice i krenemo u realizaciju albuma - rekao je Kraljevski.

Za kraj večeri, ostavljeno je ono štoje trebalo biti poslastica, a Dejan Cukić i Spori ritam bend pokazali da su stari rokeri kao vino i da još uvek uživaju u svirkama.

Dejan Cukić (Beograd, 4. novembar 1959) je beogradski rok-pevač, a bavio se i rok-novinarstvom. Muzičku karijeru je započeo u grupi Dizel. Nakon napuštanja Dizela, dolazi u grupu Tilt, a zatim u Bulevar, gde snima dva studijska albuma. Po raspadu grupe, postaje član benda Bajaga i instruktori, zajedno sa kolegom iz Bulevara, gitaristom Nenadom Stamatovićem. Tu ostaje sve do objavljivanja albuma Jahači magle (1987), kada osniva svoju novu grupu, pod nazivom „Spori ritam bend“. Po raspadu Bulevara, počeo je da se bavi rok-novinarstvom za Politikin časopis Rok 82 (kasnije Rok). Uradio je veliki broj intervjua sa svetskim rok-zvezdama: Dajer strejts, Juraja Hip, Sakson, Tina Tarner, Sting, Kim Vajld su najpoznatiji od njih. Bio je jedan od urednika časopisa Žica (izlazio tokom 2001) Redovno piše za Politikin Zabavnik.
Godine 2001. je objavio knjigu o Frenku Zapi: „Muzika je najbolja“, a 2007. knjigu „45 obrtaja“, kao skup tekstova koje je objavio u Zabavniku. Sa sadašnjim bendom objavio je osam studijskih albuma - Spori ritam (PGP RTB, 1987), Zajedno (PGP RTB, 1989), 1991 (PGP RTB, 1991), 4 1/2 - Ja bih da pevam (W.I.T, 1996), Igramo na ulici (PGP RTS/CIP Publik, 1998), Divlji med (Atelje 212, 2000), Kalendar (BK Sound, 2002) i Ubrzanje (Multimedia Records, 2008).

Najnovije vesti