Mineralac posustao, Preševljani na korak od plasmana u Zonu Jug

Vranje - FK Mineralac iz Vranjske Banje, klub koji je poslednjih šest, sedam kola držao prvo mesto u Pčinjskoj okružnoj ligi i bio pred plasmanom u fudbalsku Zonu Jug, kako sada stoje stvari, teško će obezbediti prolaz u viši rang.

Naime, Banjčani su napravili kiks u pretposlednjem kolu proteklog vikenda, jer su na gostovanju u Žbevcu odigrali samo 2:2 sa domaćim Vihorom.

To je iskoristila Preševska Lugina i pobedom nad Mladošću u Suvojnici (0:3) kolo pre kraja lige preuzela lidersku poziciju na tabeli, sa velikim šansama da se plasira u Zonu Jug.

Za istorijski uspeh potrebno je da Preševljani u poslednjem kolu na svom terenu savladaju Radnički 2021 iz Vranja, u utakmici u kojoj će biti apsolutni favoriti.

Ni u slučaju pobede Mineralac, koji će narednog vikenda u Vranjskoj Banji dočekati Mladost iz Suvojnice, ne bi mogao da ih prestigne na tabeli.

Naime, oba kluba imaju po 45 bodova, ali Lugina znatno bolji gol količnik (+44) u odnosu na Banjčane (+23).

Ukoliko bi se plasirala u viši rang Lugina bi se u Zoni Jug pridružila FK Ternociju iz Velikog Trnovca, još jednom timu sa juga u kome većinski nastupaju pripadnici albanske manjine, a koji se godinu pre plasirao među zonaše.

U ostalim utakmicama pretposlednjeg 21. kola Pčinjske okružne lige BSK je u Bujanovcu savladao Levosoje sa 2:1 i obezbedio treće mesto na tabeli.

Vranjski Radnički 2021, nakon dve vezane pobede protiv Mladosti iz Bosilegrada (3:0) i na gostovanju Čeliku u Belom Polju (2:4), nažalost nije uspeo da upiše tri nova boda, jer je sa poslednjeplasiranom FSU Južnom Prugom iz Stubla u Vranju odigrao nerešeno 3:3 (1:2).

Radnički je u ovom susretu igrao od očaja do sjaja i nazad.

Gosti su vodili sa 0:2, Radnički preokrenuo, ali je ipak na kraju meč završen podelom plena.

Strelci za Vranjance bili su Krstić, Azirović i Ajredinović.

Vranjanci debitantsku sezonu nakon obnove kluba završavaju kao osmi na tabeli u ligi sa dvanaest klubova.

Kolo pre kraja imaju 21 bod, a slabije plasirane ekipe su bez šanse da sustignu Vranjance.

U ovom kolu slobodan je bio Čelik.

Narednog vikenda (29. maj od 17 sati) odigraće se svi susreti poslednjeg kola Pčinjske okružne lige.

Sastaće se Lugina - Radnički 2021, Čelik - Pavlovac, Mladost (B) - BSK, Levosoje - Vihor i Mineralac - Mladost (S).

Slobodna će biti FSU Južna pruga.

Propozicije za prelazak u viši rang

Prema Propozicijama takmičenja Pčinjske okružne lige za sezonu 2021/22, članom 71 tog dokumenta predviđeno je da po završetku prvenstva iz ovog ranga takmičenja u Zonu Jug prelazi samo prvoplasirani klub. U Pčinjsku fudbalsku ligu, pak, ulaze klubovi koji se vrate iz Zone Jug FSRIS, a pripadaju teritoriji Fudbalskog saveza Pčinjskog okruga.

"U slučajevima bilo kakvih promena u sistemu fudbalskog takmičenja koje bi imale odraza na sastav zonske lige „Jug“, Izvršni odbor FSPO će posebnom odlukom regulisati način obnavljanja, sastav i broj klubova Pčinjske fudbalske lige", navodi se.

U članu 73 piše da, nezavisno od odredaba člana 71 ovih Propozicija i stečenog prava po osnovu plasmana na tabeli za prelazak u viši rang takmičenja, Izvršni odbor FSPO zadržava pravo da izvrši procenu uslova (finansijskih , igračkog i stručnog kadra, objekata i dr) u cilju obezbeđivanja stabilnog takmičenja u višem rangu. Ova procena se utvrđuje na osnovu kriterijuma koje po potrebi usvaja Izvršni odbor FSPO.

Najnovije vesti