Milosavljević: Važno je rano prepoznavanje radne eksploatacije

U filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Vranju u utorak je organizovana akcija podele flajera koja je imala za cilj da zaposlenima detaljnije približi problem radne eksploatacije i njene rane detekcije.

Danijela Milosavljević, gradska većnica za sociijalna pitanja i predsednica Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima istakla je ovom prigodom da je radna eksploatacija, kao oblik trgovine ljudima na teritoriji Pčinjskog okruga, "prepoznata još početkom ove godine".

- Moramo ozbiljno da se posvetimo ovom problemu, da što više pričamo o tome, ali ne samo kao kršenje Zakona o radu i prava radnika, već u širem kontekstu, kao o oblik trgovine ljudima.

Zaposleni u NSZ su prva linija kontakta sa ljudima koji zasnivaju radni odnos.

Na ovaj način, oni će biti u prilici da pruže potpunije informacije o tome šta je radna eksploatacija, koji su oblici i kome mogu da se prijave eventualno uočene nepravilnosti - rekla je Milosavljević.

Vesna Stanojković, PR vranjske filijale NSZ, dodala je da će ovi flajeri biti vrlo korisni za zaposlene, ali i za građane jer će dobiti potpunije informacije na temu radne eksploatacije.

Najnovije vesti