Milosavljević: Novi propisi za otuđenje i zakup stanova grada

Gradskoj upravi Vranja nedostajala je odluka koja se tiče prava raspolaganja stanovima u svojini Grada da bismo mogli da uđemo u jednu proceduru koja se tiče mogućeg otuđenja, zakupa ili tzv. stambene podrške, izjavila je u ponedeljak nakon sednice Gradskog veća gradska većnica za lokalnu upravu Danijela Milosavljević.

Na sednici je usvojen nacrt Odluke o raspolaganju stanovima u javnoj svojini grada Vranja, kao neka vrsta krovne odluke za navedenu problematiku, dodala je ona.

- Postoji mogućnost pribavljanja odnosno otuđenja stanova u vlasništvu grada.

Skupština grada će ubuduće donositi odluke o pokretanju takvog postupka, formiranju komisije, kompletnoj proceduri...

Postoji i mogućnost neposredne pogodbe za davanje stanova u zakup u izuzetnim slučajevima, a odlučivaće ista komisija koja će od Skupštine grada biti formirana i za otuđenje, uz obrazloženi predlog zašto se stan daje u zakup.

Treća varijanta je davanje stanova socijalno ugroženim porodicama, ispod tržišne vrednosti zakupnine - rekla je gradska većnica na konferenciji za medije nakon sednice veća.

Za tu oblast biće formirana posebna stambena komisija.

- Zakupci u ovoj varijanti neće moći da otkupe ove stanove, a kod zakupa koji se daje po tržišnoj ceni će postojati i ta mogućnost - objasnila je Milosavljevićeva.

Početna cena za sva tri slučaja određivaće se od strane poreskog organa grada Vranja ili licenciranog procenitelja.

- Neophodno je prikupljanje pismenih ponuda ili licitacija za otuđenje i zakup, a izuzetno, u slučaju socijalno ugroženih porodica zakup će biti moguć neposrednom pogodbom, nakon obrazloženja komisije - dodala je Milosavljevićeva.

Ona je kazala da gradske službe rade na ustanovljenju tačnog broja stanova u svojini grada i da ona u ovom momentu ne raspolaže tačnim podatkom sa koliko stanova raspolaže lokalna samouprava.

- Jedan broj stanova je nelegalno useljen, ali očekujemo uskoro precizne podatke - navela je ona.

Nacrt Odluke o raspolaganju stanovima u javnoj svojini usvojen je na sednici Gradskog veća u ponedeljak.

Najnovije vesti