Milenković povodom Dana pobede: Ne dozvolimo da nas obuzme ekstremni nacionalizam

Na komemorativnom skupu u Ristovcu, povodom Dana pobede nad fašizmom, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je ulogu naše zemlje "u istorijskoj prekretnici kojom je okončana fašistička represija i izvojevana pobeda kao i budućnost nadolazećih generacija".

- Potrebno je da očuvamo nacionalni identitet i nacionalnu svest, ali da ne dozvolimo da nas nacionalizam obuzme u potpunosti.

Niko nema prava da se uzdiže iznad ostalih, a ekstremni nacionalizam kroz vekove je nosio ideju o velikim državama i višom rasom - rekao je gradonačelnik Milenković.

On je dodao da se 9. maj obeležava i kao Dan Evrope, dan koji je Srbiji jednako važan, jer je "neraskidivo povezan sa tekovinama antifašizma i njenim državnim uređenjem".

Grad Vranje i SUBNOR, komemorativnim skupom na železničkoj stanici u Ristovcu, obeležili su 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.

Gradonačelnik Milenković, predsednik Skupštine Dejan Tričković i gradska većnica Zorica Jović, položili su vence i cveće na spomen česmu, prvom spomen obeležju antifašizmu koje je podignuto na području Vranja.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik je još podsetio na strahote Drugog svetskog rata i nacističke ideologije.

- Naša je obaveza da se krećemo putem razvoja i napretka i da mudro čuvamo mir i stabilnost naše zemlje.

Njome su nas zadužili preci koji su izvojevali narodnu slobodu - poručio je gradonačelnik.

Predsednik SUBNOR-a u Vranju Stojan Mladenović podsetio je da se u borbi protiv fašizma u Vranju krenulo formiranjem ilegalnih jedinica, preko odreda, sve do brigada i divizija uz učešće oko 15.000 boraca.

- U otporu okupatoru posebno su prednjačili Donji Vrtogoš i Srpska kuća - naveo je Mladenović.

Među poginulima iz vranjskog kraja nalazi se i ime poznatog borca Mirka Sotirovića, kojeg je narod opevao u pesmama „Moma kroz goru iđaše“ i „Bataljonu, stani malo“.

Vence i cveće položile su delegacije opštine Brod iz Republike Srpske, vojske, brojnih udruženja, učenika osnovnih i srednjih škola.

Najnovije vesti