Milenković: Dvesta miliona za povećanje likvidnosti lokalne privrede VIDEO

Grad Vranje umanjiće iznose pojedinih taksi i naknada na godišnjem nivou za 15 procenata, a zakupcima koji koriste gradske lokale biće umanjeni računi za mart, april i maj za 90 procenata zbog smanjenog prometa, izjavio je u četvrtak gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

- Grad Vranje će kroz lokalne i mere koje je predvidela Vlada Srbije, kroz odlaganje plaćanja poreza na zarade i prihode od samostalne delatnosti, doprineti povećanju likvidnosti lokalne privrede u iznosu od 200 miliona dinara - naglasio je gradonačelnik Vranja.

On je na konferenciji za novinare pojasnio da će od taksi i naknada za 15 procenata biti umanjene: komunalna taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru; naknade za korišćenje delova zemljišnog pojasa opštinskog puta, ulice i drugog zemljišta; naknada za korišćenje gradskih ulica i poligona za obuku vozača; naknada za korišćenje posebno obeleženog prostora za parking mesto na javnim saobraćajnim površinama za taksi vozila, kao i naknada za zauzeće javne površine u komercijalne svrhe za letnje i zimske bašte, frižidere, aparate i montažne objekte.

Takođe, te takse i naknade neće biti naplaćene za period važenja vanrednog stanja, a to važi i za zakupce koji su ove obaveze unapred platili u ukupnom iznosu.

- Njima će na zahtev biti vraćena sredstva ili ta sredstva mogu biti u pretplati.

Uputio bih i apel privatnim zakupodavcima da, po ugledu na nas, umanje račune za izdavanje poslovnih prostorija - rekao je Milenković.

Predviđene su i olakšice za plaćanje akontacije poreza na imovinu za drugi kvartal koji dospeva 15. maja 2020.

- Ova akontacija može biti plaćena na 24 mesečne rate, uz grejs period, osnosno pauzu u otplati najviše do godinu dana.

Zahtev se može podneti Lokalnoj poreskoj administraciji (LPA) najkasnije do 20. maja, a odnosi se i na fizička lica ukoliko zbog finansijske situacije nisu u mogućnosti da izmire obaveze na vreme - kazao je Milenković.

On je najavio i olakšice koje će svojim korisnicima omogućiti javna preduzeća.

Milenković je još kazao da je gradsko rukovodstvo prethodnih sedmica imalo intenzivne razgovore sa privrednicima u vezi sa ublažavanjem ekonomskih posledica izazvanih pandemijom koronavirusa, a da su donete mere rezultat tih pregovora.

Reč je o merama za povećanje likvidnosti privrednih subjekata koji su pretrpeli velike gubitke usled nemogućnosti obavljanja svoje delatnosti.

Najnovije vesti