Milenković: Benefiti od ugovora o javnom privatnom partnerstvu za grejanje

Realizacijom projekta javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu za dugoročnu isporuku toplotne energije sistemu daljinskog grejanja u Vranju, biće ostvarena finansijska ušteda od najmanje 23 odsto u odnosu na trenutno stanje sa mazutom kao energentom, ali i ekološki benefiti, izjavio je u ponedeljak gradonačelnik Slobodan Milenković, na sednici Skupštine grada Vranja.

Odbornici su usvojili Konačan nacrt pomenutog javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu za dugoročnu isporuku toplotne energije sistemu daljinskog grejanja Novom domu iz novoinstaliranih kotlova na drvnu biomasu i kotlova na gas.

"Novoinstalirani sistem obezbediće dvadesetčetvoročasovnu isporuku toplotne energije tokom cele grejne sezone, a najmanje 50 odsto toplotne energije biće proizvedeno iz obnovljivih izvora energije.

Na taj način, zbog zamene neekološkog mazuta obnovljivim izvorom energije, drvnom biomasom i prirodnim gasom, Vranje i okolina dobiće ekološki čistiju životnu sredinu", podvukao je MIlenković.

Dodao je da će biti obezbeđeno sigurnije snabdevanje objekata toplotnom energijom, a nakon isteka ugovorenog perioda "kotlarnice će preći u vlasništvo Grada Vranja".

Odbornici su potom usvojili i Rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta radi realizacije projekta javno privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za dugoročnu isporuku toplotne energije sistemu daljinskog grejanja JP Novi dom, uz izgradnju dve nove kotlarnice iz obnovljivih izvora energije - drvne biomase i prirodnog gasa.

Namirenje poverilaca Direkcije i Skijališta

Osim ovih odluka na sednici Skupštine grada Vranja u poneeljak razmatrani su predlozi za izmenu i dopunu Statuta JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja i JU Pozorište Bora Stanković. Data je saglasnost na predložene izmene. Usvojeni su i posebni programi namirenja poverilaca u likvidacionim postupcima javnih preduzeća u likvidaciji - Direkcija za razvoj i izgradnja grada Vranja i Skijalište Besna Kobila. Takođe, usvojen je izveštaj o radu za prethodnu godinu i Predlog plana rada za 2023. godinu Gradskog štaba za vanredne situacije, te Odluka o izmeni i dopuni Odluke o izradi druge izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana Vranja.

Najnovije vesti