Mihajlović: Trideset dva miliona evra za komunalnu infrastrukturu Vranja

U komunalnu infrastrukturu Vranja ukupno se ulaže 32 miliona evra, kako u vodosnabdevanje, tako i u prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, izjavila je u ponedeljak Vranju potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da će, nakon već realizovanih i investicionih planova koji su u planu, Vranje biti "kompletno uređeno u oblasti komunalne infarstrukture".

- Počastvovana sam što sam danas ovde i što počinju radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Bila sam da obiđem stanove koje gradimo za pripadnike snaga bezbednosti i to sada izgleda potpuno drugačije.

Pre godinu dana nije bilo ničega, sada je tu zgrada sa stanovima koji se uređuju, pa očekujemo da krajem marta uručimo prve ključeve - navela je Mihajlovićeva.

U Vranju se gradi 186 stanova, a bilo je preko 200 prijava.

- Vranje ima svoj autoput, Vranje je grad koji završava svoju komunalnu infarstukturu i Vranje je prvi grad u državi koji je uredio sve što je bilo potrebno za izgradnju stanova.

Ovaj grad je primer kako može da funkcioniše jedna lokalna samouprava i zbog toga je meni veoma drago što sam danas ovde - rekla je Mihajlovićeva.

Gradonačelnik dr Slobodan Milenković istakao je da je ovo kapitalni projekat za grad Vranje koji se realizuje uz pomoć i podršku Vlade Republike Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Završetkom projekta, Vranje će dobiti postrojenje izuzetno bitno i značajno za građane, održivi razvoj grada i uređenje oblasti zaštite životne sredine.

Kao lokalna samouprava završili smo izgradnju svih dovodnih kolektora koji se protežu kroz grad Vranje ali i iz Vranjske Banje.

Na ovaj način ostvarujemo cilj koji se realizuje kroz nacionalni investicioni plan da svako domaćinstvo, svako selo ima uređenu komunalnu infrastrukturu, kao i asfaltiranu saobraćajnicu - naglasio je gradonačelnik koji se zahvalio resornom ministarstvu i potpredsednici Vlade na podršci.

Direktor Nemačke razvojne banke KFW u Srbiji Arne Gos rekao je da se ovim projektom rešava jedno od značajnih ekoloških pitanja za grad Vranje.

- Zajedničkom saradnjom doprineli smo poboljšanju prečišćavanja otpadnih voda i u budućnosti ćemo zajedno sa vama raditi na rešavanju pitanja čvrstog otpada.

Od 2000. godine do sada uloženo je skoro dve milijarde evra u razvoj Srbije - rekao je Gos.

Ukupna vrednost fabrike za prečišćavanje otpadnih voda iznosi 11,7 miliona evra, a rok za završetak radova je februar 2021. godine.

Od ukupnog iznosa 95 odsto je grant KfW banke, a pet odsto sredstava izdvaja lokalna samouprava.

Najnovije vesti