Mihajlović: Da se ne kasni sa izgradnjom trase gasovoda Leskovac - Vranje

Vranje - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u sredu da je važno "da se ne kasni na projektima na kojima radi Srbijagas u Vranju, Paraćinu, Loznici, Valjevu, a koji su vredni oko 250 miliona evra".

Podsećanja radi, u junu prošle godine Skupština Srbije usvojila je Zakon o davanju garancije Srbije u korist OTP banke Srbija A.D. Novi Sad za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća Srbijagas Novi Sad po osnovu Ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac – Vranje.

Kredit je u iznosu od 28 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u februaru 2019. godine, u kampanji Budućnost Srbije, u Vranju najavio izgradnju gasovoda za Pčinjski i Jablanički okrug - investiciju od 142 miliona evra.

"Simbol naše politike je autoput i gasovod koji će doći do Vranja.

Najkasnije za tri i po godine imaćete gas, a to znači da stiže industrija, da stižu fabrike, a ničega od toga ne bi bilo da ne radimo autoput koji su vam obećavali 70 godina i 70 godina nisu pipnuli ništa", rekao je tada Vučić.

Prirodni ruski gas je došao do Leskovca još 2012. godine.

Deonica u nastavku nije proradila.

Moguće neočekivane situacije sa gasom i strujom

Zorana MIhajlović je u sredu novinarima kazala da je cena peleta ograničena na 320 evra po toni i da će inspekcija kontrolisati učesnike na tržištu, te da "predstoje aktivnosti kako bi se pomoglo preduzeću Srbijašume da bude dovoljno sirovog drveta". Dodala je da je država "uradila sve da se obezbedi da ima dovoljno struje i gasa" predstojeće zime.

„Naravno, mogu se dogoditi neočekivane situacije, da postoje problemi sa uvozom, ali za to smo pripremili krizne planove. Kriza će trajati i pored svega što preduzima država, važno je da svi zajedno povedemo računa i o potrošnji", poručila je Mihajlović.

Najnovije vesti