Migranti poklonima obradovali korisnike Prihvatilišta za stare

Mališani smešteni u Prihvatnom centru za migrante u Vranju obradovali su poklonima i čestitkama najstarije Vranjance, korisnike usluga vranjskog Prihvatilišta za odrasla i stara lica.

Ovo je četvrta godina zaredom da migranti iz Avganistana, Irana, Sirije, Iraka i drugih zemalja Bliskog Istoka tokom novogodišnjih i božićnih praznika obilaze korisnike ove ustanove kako bi im poželeli zdravlje i radost u predstojećoj godini.

- Ovo je bio još jedan od načina na koji su migranti izrazili zahvalnost lokalnoj zajednici na humanosti i solidarnosti.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ovog puta je izostalo obavezno druženje migranata sa bakama i dekama.

Ipak, i sama poseta, paketići hrane i čestitke koje su deca izradila za njih, ulepšali su dan i početak godine, kako korisnicima Prihvatilišta, tako i zaposlenima - navodi se u oisanom saopštenju.

Ivana Tasić, direktorka Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, u okviru kojeg funkcioniše i Prihvatilište, zahvalila se u ime korisnika i kolektiva na pažnji posvećenoj najstarijima i izrazila nadu da će se ova, sada već tradicionalna praksa, nastaviti i ubuduće.

Amirparsa, Safa, Roma, Melisa i Mubina, koji online pohađaju formalno obrazovanje u Prihvatnom centru Vranje, rekli su da su izuzetno srećni što su tim malim gestom uspeli da izmame osmehe najstarijima.

Akciju je inicirala i realizovala Međunarodna organizacija za migracije (IOM), u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

PODRŠKA EU

Evropska unija (EU) je najveći donator Republike Srbije u upravljanju migracijama. Od sredine 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Republike Srbije, EU je donirala više od 130 miliona evra za humanitarnu pomoć i zaštitu migranata, a posebno zaštitu dece, za obezbeđivanje uslova za prihvat i smeštaj u prihvatnim i centrima za azil, uključujući hranu, zdravstvenu negu i obrazovanje, pomoć lokalnim zajednicama gde su smešteni migranti kako bi se ojačala socijalna kohezija, pomoć Republici Srbiji pri upravljanju granicom i borbi protiv trgovine ljudima, kao i pomoć za izgradnju kapaciteta institucija Republike Srbije koje su uključene u upravljanje migracijama.

Najnovije vesti