Migranti ne odustaju u nameri da stignu do zapadne Evrope

Vranje - Četiri migranta otkrivena su na granici u šleperu koji je iz Severne Makedonije krenuo put Nemčke natovaren četvrtastim cevima, saopšteno je iz Uprave carina.

- Mada su na terenu mnogo puta u prilici da vide kako slepi putnici pokušavaju da granicu pređu po svaku cenu, carinike ipak često zatekne njihova spremnost da se upuste u krajnje rizične poduhvate.

Ovi, najčešće mladi ljudi, ne prezaju od toga da rizikuju sve, pa čak i život, prevozeći se u ekstremno nehumanim i nebezbednim uslovima da bi stigli do svog cilja – neke od zemalja EU.

Prema podacima kojima raspolaže Uprava carina, od početka godine u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice osujećeno je već 935 migranata - kaže se u saopštenju Carine.

Migranti na ovaj način uspevaju da pređu čitavu teritoriju Srbije i neretko bivaju zaustavljeni na prelazu Horgoš ka Mađarskoj.

Ovih dana, u saradnji sa policijom, carinici su otkrili više od 30 ilegalnih migranata.

- Zahvaljujući najsavremenijem mobilnom skeneru, čiji zraci prodiru i kroz najdeblji čelik, carinici sadržaj kamionskih tovara vide kao na dlanu, pa su tako u tovaru graška koji je beloruski kamion prevozio iz Srbije ka Rusiji uočene tri ljudske siluete.

Među kutijama smrznutog graška zaista su se skrivala trojica mladića, najverovatnije iz Avganistana.

U kamionu domaćeg prevoznika koji je prevozio aluminijumske trake ka Nemačkoj detektovana, a potom i otkrivena trojica ilegalaca.

Potom je skeniran i kamion nemačkih registarskih oznaka koji je ka Austriji prevozio delove šinskih vozila.

Analizom slike su među pomenutom robom uočene ljudske konture, a kada je prikolica otvorena, u njoj je pronađeno šest mlađih muškaraca bez bilo kakvih ličnih dokumenata.

U identičnom tovaru kamiona srpskih registracija, čije je krajnje odredište takođe bila Austrija, pronađeno je čak sedam mladića iz neke od bliskoistočnih zemalja.

Petorica "slepih putnika" pronađena su i u tovaru spoljnih auto guma kojima je bio natovaren kamion čačanskih registarskih oznaka na putu ka Švedskoj.

Trojica migranata skrivala su se u paletama metalne ambalaže koju je kamion novopazarskih registarskih oznaka prevozio iz Turske ka Češkoj - navode iz Uprave carina.

Najnovije vesti