Mickoski: Izdajnička politika i prodaja imena Makedonija

Lider opozicione, konzervativne VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski, u nedelju je, sa antivladinog protesnog marša u Kavadarcima, oštro osudio vlasti predvođene čelnikom vladajućih socijaldemokrata (SDSM) i premijerom Zoranom Zaevom zbog "izdajničke politike i prodaje imena Makedonija, koje gordo zvuči i različito je od drugih“.

- Nemamo drugu alternativu. Nemamo izbor i mora ovako da bude. Ako pogledamo u prošlost videćemo da je jedini izbor da verujemo u sebe i u sopstvene kapacitete. I da smo svesni da od nas samih zavisi kako ćemo živeti.

Moramo da se borimo i da imamo viziju. Mi sami moramo da naš život učinimo dostojanstvenim. Znamo kako, radićemo svaki dan mukotrpno dok ne ostvarimo naš cilj.

Da učinimo da građane ove zemlje Republike Makedonije budu gordi i dostojanstveni, uzdignute glave. Bez razlike na njihovu profesiju, etnikum, obrazovanje - istakao je Mickoski.

U kritikama na račun aktuelne makedonsko-albanske koalicione vlasti u Skoplju, on je naveo primere loše politike u diplomatiji, ekonomiji, zdravstvu, obrazovanju, poljoprivredi, koja je, kako je ocenio, na najnižim granama.

Mickoski je poručio da promene mogu da se dogode zahvaljujući narodu – na prevremenim parlamentarnim izborima.

- Svetlost nade je Makedonija i VMRO-DPMNE, koja gordo stoji uspravno, i najavljuje - „dolazimo“. I niko nas ne može osujetiti - rekao je lider najveće makedonske opozicione stranke.

Ahmeti najavio ozvaničenje „paketa“

Ali Ahmeti, lider vladajuće Demokratske unije integracija (DUI) koalicionog partnera SDSM-a u Vladi Makedonije, u izjavi tiranskoj televiziji „Ora njus“ izjavio je da se radi na strategiji u cilju ozvaničenja Zakona o upotrebi jezika u zemlji (kojim bi albanski, uz makedonski bio službeni na čitavoj teritoriji države), i ratifikacije Sporazuma sa Grčkom o rešenju spora o imenu kompromisom Republika Severna Makedonija.

- Mislim da postoji važan trenutak, da čak u paketu i Zakon o upotrebi jezika i Dogovor sa grčkom stranom stupe na snagu istovremeno, izjavio je Ahmeti.

Ukazao je da su „Albanci bili duboko angažovani u ovom procesu kako bi se postigao kompromis sa grčkom stranom“. A, to rešenje je veoma bitno, jer je jedan od glavnih uslova za članstvo zemlje u NATO.

Odbijanje šefa države Đorđa Ivanova da potpiše ukaze o proglašenju oba sporna zakona, Ahmeti je nazvao „velikom greškom“.

Najnovije vesti