MHE na Tripušnici: Meštani tvrde da investitor pod okriljem noći želi da stavi reku u cev

Vranje - Meštani sela Donji Stajevac kod Trgovišta poslali su redakciji portala Nova.rs snimak na kome se navodno vidi ukopavanje cevi u reku Tripušnicu (reka Pčinja u gornjem toku), u večernjim satima u nedelju.

Nova podseća da se revoltirani stanovnici Donjeg Stajevca nedeljama bore protiv nastavka izgradnje minihidroelektrane "Pročovci 3", te da se građevinski radovi, navodno, "odvijaju na prostoru koji nije obeležen, bez table sa osnovnim informacijama o izvođenju radova", kao i da su izvođači "uvek prekidali radove kada bi meštani tamo odlazili".

"Danas je nedelja, neradan dan, ekipa koja ukopava cevi noću…evo.. je l’ ovo budućnost Srbije i naše dece", komentariše autor načinjenog video snimka sa lica mesta.

Meštani Donjeg Stajevca nedeljama traže podršku i pomoć javnosti zbog izgradnje još jedne brane i stavljanja Tripušnice, od koje nastaje Pčinja, u cevi.

Tako je tokom juna organizovano nekoliko manjih protesta, a investitor je sprečen da dalje gradi.

Tokom jednog od protesta došlo je do verbalnog sukoba meštana i Olivera Kostića, zakonskog zastupnika firme Turbo Energy System DOO Trgovište, investitora MHE „Pročovci 3“.

Prema rečima okupljenih reč je, navodno, o rođaku bivšeg predsednika opštine Trgovište i narodnog poslanika aktuelnog saziva Skupštine Srbije Nenada Krstića.

On je, kako piše Nova, tvrdio da okupljeni nemaju pravo da prolaze kroz prostor na kojem se odvijaju radovi, a novinarki portala rekao da „ne zna zbog čega se ljudi bune“ i da „samo prave probleme“.

U Registru energetskih dozvola Ministarstva rudarstva i energetike, pomenutom investitoru MHE Pročovci 3 snage 910 kW dozvola je izdata u novembru 2018. godine, a 4. februara 2020. godine je dobio status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije.

Korito Tripušnice već je izmešteno, a okupljeni na protestu tvrde da se radi o skoro 4 kilometara izmenjenog toka reke, kao i da su ugroženi ili u potpunosti nestali pastrmka i rečni rak.

PIO DOLINA PČINJE

Dolina reke Pčinje je Predeo izuzetnih odlika i pod zaštitom je države. Reka Pčinja nastaje od nekoliko potoka na zapadnoj padini planine Dukat, teče na zapad pod imenom Tripušnica, sve do ušća sa Lesničkom rekom, odakle nastavlja tok na zapadu kao Pčinja. Na području PIO Dolina Pčinje ustanovljen je režim zaštite nacionalnog, drugog stepena, ali se tiče područja koje obuhvata opštine Bujanovac, odnosno katastarske opštine Jablanica, Starac i Vogance, kao i prostor oko manastira Prohor Pčinjski.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...