Metafizika bliskosti Milice Nikolčić ili nepristajanje na ideju otuđenja FOTO/VIDEO

Izložba radova slikarke Milice Nikolčić, pod nazivom Metafizika bliskosti, otvorena je u Galeriji Narodnog univerziteta (NU) u Vranju.

Govoreći na otvaranju Vesna Marinković Stanković, voditeljka Likovne radionice NU, potencirala je da je reč o radovima rađenim na grafičkom papiru, kombinovanim tehnikama.

"Sam naziv izložbe mi je prilično prijemčiv.

Iz razloga što sada u ovom vremenu, kada smo svi izolovani i udaljili smo se jedni od drugih, autorka govori o suštini bliskosti, o međuljudskim odnosima i o tome koliko je ljubav važna.

Odnosno govori o tome da je ljubav suština i da svaki naš odnos nas izgrađuje kao ličnosti", navela je Marinković Stanković u odustvu autorke koja je, kako je rečeno, ove večeri bila "opravdano odsutna".

"Ljubav nije primarno odnos prema određenoj osobi; to je stav, orijentacija bića prema svetu kao celini, ne prema jednom objektu ljubavi", citira autorka Eriha Froma u katalogu vezi sa svojim radom.

"Smatram da te veze nikada nisu slučajnost.

Postoji nešto jače, poput magneta što nas privlači da ih stvaramo i da produbljujemo odnose.

Tu nisu važni ni vreme, ni prostor, ni kontekst savremenog doba – radi se o univerzalnoj, prirodnoj i sirovoj ljudskoj potrebi da pripadamo, da razmenjujemo, dajemo, uzimamo i kroz te odnose rastemo i postajemo.

Suština – to je ta emocija.

Povezanost i bliskost na metafizičkom nivou (koja je važnija od svega pojavnog i uklopljenog u šablone ) predstavlja krunu međuljudskih odnosa na svakom nivou", navodi Milica Nikolčić u katalogu, obraćajući se likovnoj publici.

Njeni radovi moći će da se pogledaju u Galeriji NU do 4. marta.

Profil

Milica Nikolčić rođena je u Beogradu 1994. godine. Završila je Srednju školu za dizajn 2013, potom Školu za talente Komercijalne banke, a Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, na smeru slikarstvo, 2018. godine. Izlagala je na petnaestak samostalnih i grupnih izložbu. Član je ULUS-a od 2021.

Najnovije vesti