In memoriam: Zoran Stošič Vranjski (1936 - 2022)

Zoran Stošić Vranjski, čuveni slikar iz Vranja, koji je dobar deo svog života i karijere proveo u Somboru, preminuo je u sredu 21. decembra u 87. godini.

Zoran Stošić Vranjski rođen je u Vranju 1936. godine.

Slikarske studije završio je u Beogradu na Višoj pedagoškoj školi (slikarski odsek u klasi prof. Ante Abramovića).

Prvu samostalnu izložbu imao je u Vranju 1955. godine.

Samostalno je izlagao više od 120 puta.

Bio je član udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine od 1967, Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine, kao i redovan član Matice Srpske.

Legati Zorana Stošića Vranjskog od 1992. postoje u Narodnom muzeju u Vranju (više od 600 slika) i Gradskom muzeju u Somboru (oko 150 dela), o njemu ima preko 600 objavljenih bibliografskih jedinica u zemlji i inostranstvu.

Monografija posvećena ovom slikaru "Kosmičko ogledalo Zorana Stošića Vranjskog" objavljena je 1993, sa tekstom Miloša Arsića, a Miloš Jeftić je 1997. objavio knjigu "Kosmosi Zorana Stošića Vranjskog".

Bavio se crtežom, akvarelom i kolažom.

Zoran Stošić Vranjski je bio slikar veoma prepoznatljivog i visoko kotiranog opusa (uljano slikarstvo, crtež, akvarel, pastel i kolaž).

Mnogo puta je bio nagrađivan za svoj umetnički rad i više od šest decenija bio je prisutan na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni.

Izlagao je u svim najvažnijim gradovima, paviljonima i galerijama u zemlji, ali i u Lusaki, Bolcanu, Minhenu, Parizu, Santandreji, Budimpešti, Ksantiju, Baji, Skoplju, Zagrebu, Sarajevu, Osijeku, Vinkovcima, Bitolju.

Kolektivnih nastupa ima preko 600.

Zoran Stošić Vranjski biće sahranjen u petak u Somboru.

Najnovije vesti