In memoriam: Dragan Nikolić zvani Crna Sova (1962 - 2021)

Dragan Nikolić Crni (alias Crna Sova), najautentičniji roker grada Vranja iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, preminuo je u sredu 10. novembra u 59. godini života.

Rođen je 1962. godine u Vranju gde se i školovao.

Godine 1982. u rodnom gradu osnovao je hard-rok i hevi-metal bend Crne Sove, poznat po autorskim numerama i nešto tvrđem zvuku, na momente sa primesama folka, po opredeljenju najbližem nekadašnjem Vatrenom poljupcu.

Bio je pionir u tom rok i metal žanru jer u Vranju do tada nije postojao sličan bend.

Grupa je sa godinama sazrevala, promenila ime u Uvela ruža, i iznedrila hitove pesama koje stariji rokeri i danas pamte, poput Ružo moja, uvela, Zemljotres, Dvadeseti vek, Ema itd.

Nikolić je bio gitarista i autor tekstova i muzike većine numera.

Bend je u više navrata tokom osamdesetih i devedesetih godina učestvovao na regionalnim gitarijadama EX Jugoslavije, ali nije uspeo da proširi popularnost van Vranja, gde je imao svoju vernu i odabranu publiku na klupskim svirkama koje su se u to vreme održavale po salama mesnih zajednica, osnovnih škola i u novom Domu kulture.

Nažalost, nikakvi audio ni video snimci Nikolićevog benda, osim amaterskih (postoji u privatnim arhivama audio kaseta sa desetak pesma Uvele ruže snimljena devedesetih) nisu javno dostupni na poznatim veb sajtovima za šerovanje muzike.

Crni je u više navrata tokom devedesetih menjao postave i muzičare pokušavajući da održi sastav, ali je bend krajem dvadesetog veka, kao što kaže jedna njegova pesma, i prestao sa radom.

Posle prvog rok festivala "Rok na vodi", koji je održan 1998. na Aleksandrovačkom jezeru, bend je zvanično prestao da postoji.

Poslednju postavu Uvele ruže činili su Dragan Nikolić Crni (gitara), Dalibor Mladenović (vokal), Nenad Mitić Mitka (gitara), Nenad Evtov (bas) i Boban Janjić Cane (bubanj).

Crni je bio uzor mlađim rok i hevi-metal naraštajima u Vranju.

Zbog njegovog autorskog rada i popularnosti Uvele ruže neki mladi Vranjanci su se i obreli u rock n' roll vodama, a jedan od sastava koji je prirodno proistekao iz Uvele ruže bio je vranjski rok bend Cage.

Nikolić će ostati upamćen kao iskreni roker, zaljubljenik u hard-rok i hevi-metal muziku i talentovani kantautor.

Poslednjih godina živeo je u Beogradu.

Iza sebe je ostavio suprugu Tamaru i sina Marka.

Dragan Nikolić Crni sahranjen je u četvrtak na Šapranačkom groblju u Vranju.

Najnovije vesti