Meksički ambasador na izložbi u Vranju: Identifikovali smo se u mnogim stvarima FOTO/VIDEO

Kada sam birala meksičke autore, gledala sam da budu što raznorodniji, kako bih pokazala raskoš i kako se u jednom medijumu, zahvaljujući individualnosti autora, postižu vrlo značajni i pamtljivi rezultati", izjavila je u Vranju Leposava Milošević Sibinović, na otvaranju izložbe meksičkih grafičara pod nazivom Grafičke vizije 7.

U Galeriji Narodnog univerziteta, Sibinović, koja je napravila izbor autora i dela za ovu izložbu (pre Vranja su je u Srbiji videli Beograđani i Požarevljani), evocirala je uspomene na saradnju sa Meksikom, još od perioda kada je bila stipendista vlade te države.

"Ove grafike su vrlo raznorodne.

Izbor radove 26 autora je bogat u pogledu forme i ide od figuracije do potpune svedenosti apstrakcije.

Grafike su pokazatelj da Meksiko neguje dostojne savremene naslednike grafičke tradicije i čuvenog grafičara Hosea Gvadalupea Posade", rela je Milošević Sibinović, podsećajući da je direktan povod za postavku izložbe Grafičke vizije 7 "diplomatski odnos između Meksika i Srbije, dve države koje su uvek delile osnovne vrednosti slobode, nacionalnog integriteta i ravnopravnosti među narodima i državama".

Otvarajući izložbu, ambasador Meksika u Srbiji Karlos Feliks naglasio je da je njegova, kao i želja Ambasade Meksika u Srbiji, "da se meksička kultura promoviše ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima u Srbiji".

Podsetivši na tradicionalno dobre odnose i prijateljstvo dve zemlje, koje datira još iz vremena Jugoslavije, istakao je da je, uprkos brojnim pritiscima Meksiko, uvek pružao maksimalnu podršku Srbiji.

"Iako smo teritorijalno daleko, smatram da treba da nastavimo da negujemo dobre i prijateljske odnose, tim pre jer naša dva naroda imaju velike sličnosti.

Jedan od dokaza je popularnost meksičkih serija u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji, upravo zato što smo se identifikovali u mnogim situacijama i u mnogim životnim dramama jedni sa drugima.

Obaveza Ambasade Meksika je da nastavi da neguje te dobre odnose i doprinese što boljoj saradnji dva naroda.

Samim tim ova izložba može da bude još jedan od koraka u doprinosu toj saradnji", rekao je ambasador Feliks.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kazao je da su Grad Vranje i Galerija Narodnog univerziteta "počastvovani što će Vranjanci u narednih mesec dana imati prilike da se upoznaju sa delima 26 najpriznatijih meksičkih stvaralaca".

"Na ovaj način još jednom ćemo potvrditi međunarodne umetničke veze i višedecenijsko prijateljstvo meksičkog i srpskog naroda", istakao je Milenković.

Dimitrijević: Spajanje ljudi i nacija

Direktorka NU Gordana Dimitrijević rekla je da je kultura "specifična veza koja spaja ljude i nacije".

"Tako je i naša saradnja sa autorkom ovog projekta Leposavom Milošević Sibinović počela, najpre, njenim učešćem na Internacionalnoj likovnoj koloniji Vranje 2021, a zatim se nastavila izložbom Memento mori, koordinartorke projekta Marije Sibinović, u okviru koje su se predstavili i stvaraoci iz Meksika. Danas, zahvaljujući podršci meksičke ambasade u Srbiji, zahvaljujući pokroviteljstvu grada Vranja, u prilici smo da našoj javnosti predstavimo izložbu od 88 grafičkih listova koji su postavljeni u obe sale Galerije Narodnog univerziteta", rekla je Dimitrijević.

Ljubitelji likovne umetnosti izložbu će moći da pogledaju narednih trideset dana.

Najnovije vesti