Medveđa: SNS proglasila pobedu, Vacić u skupštini, ponovo džipovi bez tablica

Srpska napredna stranka saopštila je da su na osnovu rezultata sa svih 28 biračkih mesta u Medveđi osvojili 64,8 odsto glasova, prenosi N1. Prema podacima SNS, sve liste koje su učestvovale na izborima prešle su cenzus, a to su SRS, PUPS, dve manjinske liste Albanaca i Srpska desnica Miše Vacića. Kako je sam Vacić rekao, Desnica je osvojila oko 6,5 odsto glasova. Savez za Srbiju bojkotovao je ove izbore.

Prema tvrdnjama predsednika izborne komisije Ivana Kostića, na samim biračkim mestima nije bilo incidenta ali su na društvenim mrežama objavljene fotografije na kojima se vide džipovi bez registarskih tablica, a za koje se navodi da su bila prisutna tokom današnjeg izbornog dana u Medveđi.

Ispred prostorija SNS u Medveđi okupio se veći broj ljudi, a nakon što su saopšteni rezulati za svih šest stranaka koje su učestvovale na izborima, ispred sedišta naprednjaka počelo je slavlje uz vatromet.

Dok Savez za Srbiju bojkotuje ove izbore, na izborima su učestvovali vladajuća većina okupljena oko SNS-a, a tu su i PUPS, SRS, dve manjinske – albanske stranke i Srpska desnica.

Pravo glasa na lokalnim izborima u Medveđi imalo je 6.595 građana koji su glasali na 28 biračkih mesta.

Izborna komisija se od 18 sati nije oglašavala, kada je rečeno da je izlaznost do tog trenutka bila 56 odsto. SNS tvrdi da je izlaznost bila rekordna - preko 67 odsto, prenosi N1.

Novi saziv lokalnog parlamenta imaće 25 odbornika, umesto dosadašnjih 35, jer je promenjen statut opštine kako bi broj odbornika bio usklađen sa brojem stanovnika.

Na društvenim mrežema u nedelju su objavljene fotografije i video snimci, za koje se tvrdi da su snimljeni na dan izbora u Medveđi.

Na snimcima se vide džipovi bez registarskih tablica.

Fotografije je objavio i lider Pokreta Dveri Boško Obradović.

Kako prenosi Jugmedia, u Izbornoj komisiji tvrde da do sada nisu imali ni jednu prijavu ili žalbu da su prekršena izborna pravila, niti da se desio bilo kakav incident.

- Sve što bude formalno podnet prigovor komisija će razmatrati, a glasine ne možemo da komentarišemo.

Ukoliko neko podnese neki prigovor on će biti razmatran.

U suprotnom, komisija ne može da postupa po tome - rekao je predsednik Izborne komisije Ivan Kostić za Jugmediu.

Pojavljivanje automobila u Medveđi obrazložio je, kako pišu Južne vesti, funkcioner SNS i narodni poslanik ove stranke Dragan Šormaz na Tviteru.

Kako je naveo, reč je o funkcionerima SNS koji su zaduženi za izbore, “koji rade kao mašina” i zato "melju opoziciju”.

ATMOSFERA UOČI IZBORA

Poziv na bojkot izbora, sukob pristalice Saveza za Srbiju i predsednika Srpske Desnice Miše Vacića, ali poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića - događaji su koje su obeležili dane uoči lokalnih izbora u opštini Medveđa.

Kampanja za izbore u ovom malom mestu na jugu Srbije traje nedeljama unazad, a zanimljivo je da je za samo dvadesetak dana ovu opštinu posetilo pet ministara, predsednik Srbije i direktori republičkih javnih preduzeća. Istovremeno, na današnjim izborima građani nisu mogli da glasaju za predstavnike Saveza za Srbiju jer su se oni ranije odlučili za bojkot, a kao razlog za takvu odluku naveli su „nedostatak uslova za održavanje fer izbora".

Savez je na bojkot pozvao i građane Medveđe jer je, kako su naveli u saopštenju, stepen neregularnosti u sprovođenju izbornog procesa i pritisak na građane veći nego što je bio na lokalnim izborima u Lučanima.

Lideri SzS su Medveđu i posetili kako bi „dali podršku ljudima koji su odlučili na bojkot", kada je došlo do incidenta između pristalica SzS i pristalica Srpske desnice Miše Vacića.

Kako su preneli mediji, muškarac iz redova SzS izguran je dok je prolazio pored štanda Srpske desnice, koji je bio postavljen kod zgrade opštine u terminu skupa Saveza za Srbiju.

Posle koškanja i međusobnih psovki, pristalice SzS zaustavile su se ispred ulaza u opštinu Medveđa, gde je održana konferencija za medije.

Štand Srpske desnice uklonjen je odmah posto je skup SzS završen.

„Pritisak na sve zaposlene u javnom sektoru, funkcionerska kampanja, medijski mrak, imamo batinaše, kriminalce i stranačke aktiviste iz svih delova Srbije koji po više puta obilaze sva domaćinstva - ponovilo se u opštini Medveđa, još gore nego što je u Lučanima bilo, a sigurni smo da će tako biti i na izbornom danu u nedelju", rekao je na skupu ispred opštine lider Dveri Boško Obradović.

Predsednik Levice Srbije Borko Stefanović naveo je da su lideri dela opozicije došli u Medveđu da ukažu svim građanima Srbije da ovo što se događa pred izbore u ovoj opštini, jeste slika koja će se ponoviti i u martu sledeće godine.

„Batinaši, prisila, ucena, ljudi iz javnih preduzeća u kolonama koji će morati da glasaju, to nisu izbori", rekao je Stefanović.

Izbori u Medveđi prvi su na kojima je učestvovala novoformirana stranka Srpska desnica, čiji je lider Miša Vacić.

Miša Vacić je bivši predsednik Srpskog narodnog pokreta 1389, a poznat je po ekstremno desničarskim idejama, ali i učestvovanju na mitingu “Kosovo je Srbija”, posle kog je zapaljena Ambasada SAD, kao i na mitinzima podrške Radovanu Karadžiću, kada su se huligani sukobili s policijom.

U međuvremenu, on je bio angažovan kao savetnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a kako je tada naveo za Insajder njegovi stavovi u skladu su sa zvaničnom politikom Vlade Srbije.

Vaciću je, međutim, ugovor o delu raskinut i to sedam dana pre isteka ugovora i to zbog povrede radne discipline i internih pravila službe.

Početkom 2018. godine, Vacić je osnovao stranku Srpsku desnicu, a svečanoj proslavi osnivanja stanke prisustvovao je i Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora SNS.

On je, podsetimo, kao lider desničarskog pokreta 1389. ranije osuđivan zbog diskriminacije LGBT populacije, držanja oružja i ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti.

Slučaj Lučani

Početkom decembra prošle godine u još jednoj maloj opštini u Srbiji održavali su se lokalni izbori - Lučani su tada takođe bili u centru pažnje i vlasti i opozicije. Tu opštinu posetili su najviši državni funkcioneri, uključujući i predsednika države Aleksandra Vučića, dok je opozicionom Savezu za Srbiju to bilo prvo učešće na izborima.

Predstavnici Crte koji su posmatrali izbore tada su zabeležili niz nepravilnosti, među kojima je bio i „veliki broj automobila sa registarskim tablicama iz drugih mesta (Pančevo, Novi Sad, Vršac, Beograd, Kosovska Mitrovica), kao i vozila bez registarskih tablica“.

Predizbornu atmosferu u Lučanima, zabeležili su i novinari Insajdera.

Najnovije vesti