Meštani optužuju vladiku Pahomija za seču šume

Na račun čelnika vranjske Eparhije vladike Pahomija, brojne otpužbe stigle su, po prvi put, iz redova crkve - od Crkvenog odbora u mestu Klinovac, javlja N1.

Vernici iz okruženja manastira Prohor Pčinjski, tražili su od patrijarha da Pahomija raščini, uz tvrdnje da ne radi u interesu vernika i crkve, i da je vreme da se preispita ko zarađuje od seče šuma na području kojim upravlja Eparhija.

Umesto zvaničnog odgovora, stiglo je rešenje Upravnog odbora Eparhije - da su predsednik i ceo odbor smenjeni - kao i saopštenje da su sve optužbe neosnovane.

Zaštićeni predeli i rezervati prirode pod šumom, kojom pet godina gazduje Eparhija vranjska, prostoru se na više od 2.500 hektara.

Pet godina je, kažu u ovom kraju, kako svakodnevno gledaju istu sliku – šlepere koji voze posečena stabla.

Koliko je šume posečeno, u Eparhiji ne iznose podatak, ali Siniša Piljanović iz Eparhijskog upravnog odbora kaže da za svako stablo postoji opravdanje i finansijska domumentacija, koju je pre pet meseci ispitivala komisija Eparhijskog upravnog odbora i zaključila da se sve radi u skladu sa zakonom.

- I mi smo u saopštenju od 5. aprila pozvali nadležne državne organe da izvrše slobodno uvid i kontrolu naše dokumentacije koja je dostupna svima - naveo je Piljanović, precizirajući da državne kontrole još nije bilo.

Zašto dokumentaciju niko nije proveravao, iako je samo NVO Zelena mreža podnela desetine krivičnih prijava zbog seče šume u ovom zaštićenom predelu?

Zvaničnih nema, ali jedno od nezvaničnih objašnjenja iz policije, prema rečima novinara Radomana Irića, je da je pečat Eparhije dovoljan za prolaz.

- Recimo, policija zaustavi kamion. 'Dobar dan. Kuda terate?

Šta radite?' Vozač izvadi papir na kome je pečat Eparhije vranjske, vozač ga pozdravi i vozač nastavlja put - priča Irić.

Taj put vodi kroz zaštićena dobra u okruženju manastira Prohor Pčinski, ali i kroz lokalna sela, tako da među meštanima sa svakim novim kamionom koji prođe nezadovoljstvo raste.

Siniša Piljanović kaže da su navodi o Pahomiju “više neke seoske priče koje se ne zasnivaju na dokazima”.

Dokazima se bavila komisija crkve.

O slučaju seče šuma do sada se zna: Eparhija je proveravala Eparhiju i ustanovljeno da je sve u redu.

Država još nije.

Najnovije vesti