Međunarodni dan vršnjačkog nasilja: Sami đaci svedoče o slučajevima u Vranju

Činjenica je da u Vranju imamo povećan broj slučajeva vršnjačkog nasilja, izjavila je u sredu gradska većnica Danijela MIlosavljević, prilikom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv ove vrste nasilja.

Ona je potencirala značaj preventive u sprečavanju vršnjačkog nasilja.

"Kada su volonteri Crvenog krsta držali edukacije u školama o vršnjačkom nasilju, osnovci su se, recimo, sami javljali i svedočili o tome kako su već imali iskustva u prošlosti s ovom vrstom nasilja, odnosno susreli su se već ranije s tim.

To je i bio jedan od ciljeva, da se deci ukaže šta je to što se oko njih dešava, a predstavlja vršnjačko nasilje.

Da deca na pravi način reaguju, da prijave slučajeve, a da potom reaguju sve nadležne službe škole i grada", rekla je Milosavljević.

Ona je dodala da je namera ovog skupa bila i da ukažu na to kako, osim fizičkog, prepoznati slučajevi psihičkog i digitalnog vršnjačkog nasilja.

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, u organizaciji Lokalne mreže za borbu protiv te vrste nasilja, obeležen je u sredu u Vranju, i to prvi put.

Milosavljević je rekla da je podrazumevao uključenje đaka iz svih srednjih škola u akciju, podelu flajera i uličnu akciju u kojoj su učestvovali svi koji čine Lokalnu mrežu protiv vršnjačkog nasilja.

Bili su uključeni volonteri Kancelarije za mlade, predstavnici MUP-a, gradske organizacije Crvenog krsta i đačkih parlamenata svih srednjih škola.

Podeljeni flajeri sadrže informacije o tome šta je vršnjačko nasilje, koje sve vrste nasilja postoje, kao i kako svako ko doživi neku vrstu nasilja treba da se ponaša i šta bi trebalo da uradi u tom slučaju.

Program obležavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja nastaviće se u Vranju do kraja sedmice brojnim predavanjima u osnovnim i srednjim školama.

Završiće se u petak 24. februara.

Tog dana od 11 sati u velikoj sali Skupštine grada Vranja biće održana tribina o temi Vršnjačko nasilje nije moj izbor.

Tada će se mladima obratiti najviši funkcioneri Grada Vranja.

Biće predstavljeni ciljevi Radne grupe za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja, dok će u popodnevnim satima biti odigrana predstava Daj sebi priliku da me upoznaš u organizaciji Udruženja građana Neksus.

Ovaj dan svake godine se obeležava poslednje srede u februaru pod nazivom Dan rozih majica.

Najnovije vesti