Međunarodni dan devojčica: Značaj prepoznavanja i prevencije nasilja

Povodom obeležavanja 11. oktobra, Međunarodnog dana devojčica, aktivistkinje SOS Kutka za devojke Vranje i Neformalne grupe Romkinja "Reci ne i produži život", u petak 11. oktobra organizovaće uličnu akciju, na centralnom gradskom šetališu u Vranju.

- U sklopu akcije aktivistkinje će informisati sugrađane i sugrađanke o značaju prepoznavanja i prevencije nasilja nad devojčicama i devojkama, kao i o značaju sprečavanja ranih maloletničkih brakova, koji su prisutni i na jugu Srbije.

Međunarodni dan devojčica je jedinstvena prilika da skrenemo pažnju na važnost borbe u društvu protiv ovih problema - kaže se u saopštenju povodom ovog događaja.

Oko 1.000 devojčica edukovano za prepoznavanje nasilja

U okviru programa SOS Kutka za devojke od 2017. godine više od 1.000 devojčica, uzrasta od 13 do 18 godina, informisano je i edukovano kako da prepoznaju nasilje nad devojkama i načine na koje mogu da se zaštite. Ovaj program prevencije realizuje se u okviru tematskih radionica sa devojakma, kreativnih radionica "Čajanke", a za hitnu prijavu nasilja, kao i za informisanje dostupna je SOS linija – besplatan poziv na broj 0800/001 017.

Najnovije istarživanje OEBS-a iz 2018. godine, koje je rađeno za područje Jugoistočne i Istočne Evrope, pokazuje da je 21 odsto žena prošlo kroz fizičko, psihološko, ili seksualno nasilje do svoje petnaeste godine. Prema podacima UNICEF-a, polovina Romkinja stupi u rani brak pre navršene osamnaeste, a petina njih pre petnaeste godine života. Ovi podaci govore da su u današnjem društvu posebno ugrožene devojčice, a rani brakovi predstavljaju ozbiljno kršenje njihovih ljudskih prava – uskraćuje se pravo na normalno i zdravo detinjstvo; prinuđene su da napuste školovanje, ekonomski su zavisne; suočavaju se sa neželjenom ranom trudnoćom. Pojedine aktuelne presude u Srbiji, na žalost, potvrđuju da naš ppravosudni sistem i dalje nema efikasan odgovor za sprečavanje brutalnog nasilja nad devojčicama, kao što je ugovorena udaja.

Cilj ove akcije je "širenje svesti i podsticanje mladih na borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i sprečavanja ranih maloletničkih brakova, kao deo borbe SOS Kutka za devojke Vranje i Neformalne grupe Romkinja Reci ne i produži život" - dodaje se.

Aktivistkinje će deliti informativni materijal i "zajedno sa sugrađankama/ima pisati motivacione poruke o prepoznavanju nasilja nad devojčicama, da nisu same i da izlaz iz nasilja uvek postoji".

Akcija će početi u 13.30 sati, a priključiće joj se aktivistkinje SOS telefona Vranje i Odbor za ljudska prava.

Obeležavanje širom sveta

Ujedinjene nacije su 2011. godine proglasile 11. oktobar Međunarodnim danom devojčica. Dan se obeležava širom sveta s ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica u oblastima kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova.

Najnovije vesti