Matija Bećković otvoriće Književnu koloniju u Vranju

Matija Bećković, srpski književnik i akademik, otvoriće ovogodišnju tradicionalnu manifestaciju "Književna kolonija" u Vranju.

To će se dogoditi 5. decembra, na samom otvaranju kolonije, u vreme kada Javna ustanova narodni univerzitet, organizator ove manifestacije, proslavlja slavu Sveti apostoli Filimon, Arhip i Apfija i Dan ustanove, potvrdila je u izjavi za Vranje News direktorka Gordana Dimitrijević.

- Očekujemo veliko interesovanje ljubitelja književnosti, pa smo za tu priliku, otvaranje manifestacije i Bećkovićevo književno veče, odabrali salu Pozorišta Bora Stanković koja ima više od 250 mesta - rekla je Dimitrijevićeva za Vranje News.

Kompletan program manifestacije još nije do kraja utvrđen, ali se očekuje da gosti "Književne kolonije" budu barem još dva, tri zvučna imena iz sveta književnosti.

PROFIL

Matija Bećković rođen je 29. novembra 1936. godine u Senti. Počeo je da piše vrlo rano; još u šestom razredu valjevske gimnazije osvojio je prvo mesto na literarnom konkursu. Školske 1958/59, godine upisao se na Filološki fakultet u Beogradu, na grupu za jugoslovensku i opštu književnost. Za prvi književni honorar dobio je novčanu nagradu od 12.000 dinara, od kojeg je kupio karirani sako; po tom sakou je i danas prepoznatljiv. Prvu pesmu "Preludium" je štampao kao gimnazijalac 1957. godine u "Mladoj kulturi". Prvu knjigu, posvećenu svojoj životnoj ljubavi, koja nosi naslov sa njenim imenom, objavio je 1962. godine. Za svoje pesništvo Bećković je dobio nagrade Milan Rakić, Oktobarsku, Sedmojulsku, Zmajevu, Disovo proleće, Belovodsku rozetu, Zlatni krst kneza Lazara, Ravnogorsku, Stefan Mitrov Ljubiša, Veliku Bazjašku povelju, Odzivi Filipu Višnjiću, Biblios, Nagradu Vukove zadužbine, Njegoševu nagradu, Žičku hrisovulju itd. Za poemu "Ćeraćemo se još" dobio je nagrade Tipar, Zlatni bestseler, Jovan Dučić i Laza Kostić. Za dopisnog člana SANU izabran je 1983. godine, a za redovnog 1991. godine. Član je Srpskog PEN centra. Živi i radi u Beogradu.

(Wikipedia)

Najnovije vesti