Matična administracija za bebe zaživela u zdravstvenim ustanovama

Od aprila 2016. godine u Srbiji, pa i u Pčinjskom okrugu primenjuje se novi sistem upravnih postupaka vezanih za rođenje deteta.

U Vranju je do sada je na ovaj način prijavljeno 3.655 beba, dok u Republici Srbiji broj elektronski prijavljenih beba iznosi 137.291.

Suština promena je u tome da roditelji sve administrativne obaveze vezane za upis deteta u Matičnu knjigu rođenih, uključujući određivanje ličnog imena, prijavu prebivališta deteta i prijavu deteta na zdravstveno osiguranje obavljaju u zdravstvenoj ustanovi, bez popunjavanja formulara i besplatno.

U okviru jedinstvenog upravnog mesta „eBEBA”, od 4. decembra roditelji će moći da ostvare prava na roditeljski dodatak za sve majke sa prebivalištem u Vranju, Bosilegradu, Vladičinom Hanu, Surdulici i Trgovištu.

Jedan od prioriteta Vlade Srbije je optimizacija svih administrativnih procedura u vezi sa životnim događajem – rođenjem deteta.

Ministarstvo zdravlja, u koordinaciji sa drugim organima državne uprave i organizacijama, preduzelo je aktivnosti koje su usmerene na realizaciju projekta „Dobra uprava – brza usluga za roditelje i bebu“.

Radi se o uvođenju “jedinstvenog upravnog mesta” za obavljanje administrativnih procedura, kako bi se roditeljima novorođene bebe uštedeli vreme i novac.

Princip obavljanja upravnih usluga po principu jedinstvenog upravnog mesta ili "sve na jednom mestu" sledi savremene trendove u javnim upravama zemalja članica Evropske unije.

U Zdravstvenom centru Vranje usluga elektronske prijave novorođenčeta uspešno se realizuje od jula 2016. godine.

Najnovije vesti