Matić o Slučaju OK radio nakon sudskog pretresa: Optuženi i dalje preti

Današnje suđenje D.N. u Vranju, u vezi sa pretnjama vlasnici i zaposlenima u OK radiju, "pokazalo je da optuženi i dalje nastavlja sa pretnjama i uvredama", ocenio je na sastanku sa predstavnicima medija Veran Matić, predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

On smatra da je slučaj pretnji zaposlenima u OK Radiju i vlasnici Oliveri Vladković jedan od trenutno najkompleksnijih slučajeva u u vezi sa medijima u Srbiji i da je više nego ikad potrebna novinarska solidarnost.

Matić je pohvalio način na koji je sudija Jelena Dimitrijević vodila glavni pretres, iskazujući stav da je "efikasnost pravosuđa u slučaju medijskih pretnji na vidiku".

"Glavni pretres i saslušanje svih optuženih i oštećenih pokazao je zašto ljudi poput D.N. ne treba da budu na slobodi.

Optuženi se ponašao u svom maniru arogatnih pretnji, govoreći na samom kraju besno da ko treba da se plaši i treba da se plaši.

Videli smo pokušaj advokata da kroz formalne zahteve pokušaju da ceo proces odvedu u pravcu opstrukcije i odlaganja.

Očekujem da će u daljem toku suđenja biti saslušani svi preostali svedoci i da će brzo biti doneta adekvatna presuda", naveo je Matić.

On je dodao da je prvooptuženi "prozivao" i njega.

"Svojim ponašanjem uneo je uznemirenje kod dve danas saslušane osobe koje su oštećene - Olivere Vladković, direktorice OK radija, kao i finansijske direktorice medija Svetlane Ivanov.

One i dalje trpe teške traume i strahuju za svoj život i egzistenciju", rekao je Matić.

Predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara kazao je još da je "od policije dobio podatak da se ispred zgrade Osnovnog suda u Vranju okupilo oko tri stotine Roma iz vranjske Gornje čaršije, Surdulice i drugih mesta".

"To je očigledan pritisak na sud i institucije u ovom gradu.

Očekujem da se zbog zloupotrebe njegovog lika oglasi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pošto je bilo okupljenih građana koji su nosili majice sa njegovim likom na kojima je bilo ispisano Vučiću pomozi – tražimo pravdu", rekao je Matić.

U prostorijama nedavno zatvorenog No comment kafea, u okviru koga u istom poslovnom prostoru funkcioniše redakcija OK radija, moglo se čuti da je "neophodna solidarnost svih novinara sa juga Srbije" u vezi sa ovim slučajem.

Za 26. avgust zakazan je početak glavnog pretresa pred vranjskim Osnovnim sudom u vezi sa povezanim slučajem, a u okviru koga će na optuženičku klupu tri muškarca iz okoline Preševa koji su optuženi da su po Vranju lepili kompromitujuće plakate sa likom Verana Matića.

Najnovije vesti