Marković: Svi mi smo subjekti odbrane društva (FOTO, VIDEO)

Saradnja republičkih ministarstava odbrane i prosvete, sa inicijativom za uvođenje sadržaja obuke u školski sistem
Srbije, demonstirana je u četvrtak javnim časom "Služimo Srbiji" u Gimnaziji Bora Stanković.

Načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Nišu pukovnik Nenad Marković objasnio je da je od tog ministarstva potekla "inicijativa za obučavanje učenika završnih razreda srednjih škola o sistemu odbrane Srbije".

- Sistem odbrane ima svoj vojni deo i civilni deo, gde smo svi mi i vi ovde prisutni subjekti odbrane društva.

Podsećam da svi mladići sa navršenih 18 godina života imaju obavezu uvođenja u vojnu evidenciju.

To je obaveza, ne potreba, ni ćef; svi moraju da odgovore na tu obavezu i jave se svom Centru ministarstva odbrane.

To dobrovoljno mogu i dame koja žele da služe vojni rok - kazao je Marković.

Druga obaveza koja nije prestala da postoji, dodao je, jeste obaveza služenja u rezervnom sastavu.

- Bez obzira da li ste služili vojni rok ili ne, sa navršenih 30 godina života bićete prevedeni po službenoj dužnosti u rezervni sastav sa svim pravima i obavezama da služite zemlji Srbiji - kazao je Marković.

Direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković rekla je da su svi u Srbiji u obavezi "ne samo da brane našu zemlju, već i da gaje patriotska osećanja".

- Moramo biti veoma operativni, fleksibilni i odgovorni na svakom polju - rekla je Mišićeva.

Dragan Petrović, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji izjavio je za naš portal da su maturanti "saznali važne stvari iz sistema odbrane" i da im to "može koristiti".

PUT KA UVOĐENJU OZBILJNOG PREDMETA

Pukovnik Marković iz Niša kazao je po završetku skupa za Vranje News da je "prvi korak uvek težak".

- Za početak ovo je i više od onoga što smo mi u Ministarstvu odbrane očekivali. Zadovoljstvo nam je da smo naišli na razumevanje direktora srednjih škola. Sigurni smo da ima potrebe da narednih godina bude uveden ozbiljan predmet koji će se baviti obučavanjem učenika završnih razreda. Ove godine to je po dva nastavna časa po preporuci razrednog starešine, a već naredne godine naslednici sadašnjih maturanata će to slušati u trajanju od četiri nastavna časa. Cilj je da se učenici obuče o osnovima sistema odbrane - kazao je Marković za Vranje News.

USPEH CENTRA

Centar Ministarstva odbrane Vranje proglašen je za najbolji centar u Srbiji u 2018. godini, a tim povodom u Domu vojske u Vranju u četvrtak je održana je svečanost uz prisustvo pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, predstavnici državnih organa, opština i preduzeća Pčinjskog okruga. Zaslužnim pojedincima Centra dodeljene su povelje.

Najnovije vesti