Marko Marković iz Vlasotinca pobednik šahovskog turnira u Žbevcu

Vranje - FIDE majstor i šahovski profesionalac Marko Marković iz Vlasotinca pobednik je 50. jubilarnog Svetosavskog šahovskog turnira u Žbevcu kod Bujanovca.

On je iz devet partija (igralo se po Švajcarskom sistemu), osvojio 8 poena i skromnu nagradu organizatora od 200 evra.

Drugo i treće mesto osvojili su takođe FIDE majstori - Nebojša Ristić iz Vranja i Stanoje Jović iz Leskovca.

Njima su pripale nagrade od 150, odnosno 100 evra.

U konkurenciji od 44 takmičara, najbolje plasirani domaći šahista iz sela Žbevac bio je Nenad Aritonović.

Na ovom jubilarnom turniru, koji se igra od 1974. godine, od osnivanja Šahovskog kluba Paul Keres – Kondiva, u devet kola i na 22 table, odigrano je 198 mečeva.

Izvanredno su sudili Nikola Bojčić iz Vranjske Banje i njegov pomoćnik Zoran Stojanović iz Vranja, inače kapiten i trener ŠK Partizan u Beogradu.

Otvaranju turnira u holu Osnovne škole Dragomir Trajković prethodila je Svetosavska liturgija koju je služio otac Siniša Bošković.

Na otvaranju turnira prisutnima su se obratili Budimir Mihajlović, predsednik Organizacionog odbora, Momir Cvetković u ime Mesne zajednice, Nenad Mitrović direktor Službe Koordinacionog tela za jug Srbije i Jovan Stošić, legenda vranjskog obrazovanja i kum šahovskog kluba.

Turnir u Žbevcu otvorenim je proglasio Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac, koji je pozdravio ovu inicijativu meštana i napore organizatora, koji su, bez vidljivih propusta izvanredno vodili turnir od početka do kraja.

Zoran Stošić, marketing majstor Turnira obavestio je prisutne da su generalni sponzor - porodica Manić i njihova firma Euro lider, te Šahovski savezi Srbije i Beograda, kafana Dva jelena iz Beograda, Leon iz Vranja i još 30-ak sponzora koji su dali punu podršku organizatorima.

Organizatori kažu da im je posebno draga podrška šahovskih saveza Srbije i Beograda u akciji da sve škole na jugu Srbije dobiju dovoljan broj šahovskih garnitura i satova, što će doprineti daljoj afirmaciji popularizaciji ove drevne igre.

Konačan plasman u okviru ovog turinira pogledajte u tabeli u nastavku.

Najnovije vesti