Marija Šerifović potiče iz bogate vranjske porodice, evo ko su njeni preci

Poznata pevačica Marija Šerifović saopštila je za prestoničke medije da je uradila DNK istraživanje, sa želji da sazna što više o svom poreklu, i otkrila da potiče iz porodice Šerifovića u Vranju.

"Bili su ozbiljni bogataši u Vranju.

Krenula sam da kopam i da vidim ko su bili i šta su bili, postoje razne stvari u gradskom muzeju u vezi sa mojim pradedovima, saznaću i to pošto želim baš precizno da se bavim time", rekla je Šerifović.

Ona ja kazala da je DNK test radila preko tzv. "bukalnog brisa", da analiza traje oko 45 dana, nakon čega se precizno dobiju podaci odakle potiču vaši koreni, za početak geografski.

"Dakle, mene ima gde me nema.

Nema me u Kini, Australiji i na Novom Zelandu, ali 60,9 posto je to Grčka i Balkan, što je i logično imajući u vidu našu istoriju.

Zabavno je znati odakle potičete", rekla je Marija, koja je nedavno otkrila da se bliži trenutak kada će postati majka.

Kada je 2007. Šerifović pobedila na Eurosongu, potpisnik ovih redova tragao je za njenim poreklom i rođacima u vranjskom naselju Gornja čaršija, naseljenom pretežno Romima.

"Ovde su njeni koreni", ispričao je tada novinari Ljubiša Bektašević, predstavljajući se kao "Marijin bliski rođak".

"Marijin deda Jaško, koji je svojevremeno bio jedan od najboljih harmonikaša Srbije, živeo je ovde u Vranju.

On je moj stric i sin čuvenog Šerifa Šerifovića, jednog od najbogatijih Roma koji su ikada živeli na ovim prostorima", ispričao je tada Ljubiša.

U to vreme jedan od najstarijih Roma u Gornjoj čaršiji Ose Demirović besedio je novinaru da je odlično poznavao Marijinog dedu Jaška, da je Jaško bio vrstan muzičar.

Demirović je još rekao da je Jaško, nakon oslobođenja, negde 1947. godine napustio Vranje jer je pronašao ženu svog života u Kragujevcu.

Odselio se i dobio sina Rajka, zapravo oca Marije Šerifović.

Od tada je retko dolazio u Vranje.

Demirović je ispričao da se sa Jaškom "lepo družio" dok je ovaj živeo u Vranju.

Svedočio je da je Jaško potom napravio sjajnu karijeru, svirao u inostranstvu, ali najviše u Kragujevcu gde je dugo bio na čelu nekoliko orkestara.

Marijin talenat, smatrao je Demirović, može se povezati sa činjenicom da je Čanija Šerifović, rođena sestra od strica Jaškova, bila sjajna pevačica.

Pomenuo je Demirović u tom razgovoru i Nazliju Šerifović, koja je u to vreme živela u Vranjskoj Banji (sestra pokojnog Marijinog strica Rajka, koje živeo u Vranju do smrti, do pre par godina).

I on je bio odličan muzičar, "geni su neosporni", govorio je pre petnaestak godina Demirović.

Verica i Marija

I Marijina majka Verica Šerifović, podsetio je tada, pak, Ljubiša Bektašević, poznata je pevačica. Rekao je da je ona, iako nije iz Vranja, dovodila Mariju u Vranje još dok je bila dete. Verica je, osim što je dolazila u Vranje, i pevala ovde na veseljima i romskim balovima. Poslednji put su bili na sahrani Marijinog strica Rajka negde oko 2005.

"Tada nisam ni sanjao da će ta devojčica proslaviti Srbiju. Za njen glas nemam reči. Zaista prelepo peva, geni su čudo", rekao je Ljubiša Bektašević te 2007, nakon Marijine pobede na Eurosongu.

Dragana Šerifović, takođe poznata pevačica iz Gornje čaršije, inače rođena Nišlijka i jetrva Marijine majke, ondosno suprugu pokojnog strica, takođe muzičara, Rajka, ispričala je tada novinaru da je, dok je njen pokojni muž bio živ Marija, zajedno sa majkom, u više navrata dolazila kod njih u goste.

"Dok se Verica nije preudala za muzičara Miću Nikolića, mi smo se baš intenzivno družili, stalno se čuli telefonom.

Marija je fina devojka, uglavnom raspoložena.

Za njen glas imam samo reči hvale, glas joj je savršen.

Često je pevala pesme svoje majke i to radi odlično.

Bila bi sramota da nije tako, imajući u vidu ko su joj preci i da je njena majka to što jeste.

Porodica joj je baš prosperirala, imaju u Beogradu svoj studio, stanove", ispričala je tada Dragana.

Ona je dodala da je Marijin deda Jaško u to vreme dolaio u Vranje, te da je 2006. svratio da vidi njenog sina Šerifa i da obiđe grobove svojih rođaka.

"On nas nije zaboravio.

U prilog Marijinom dobrom glasu, moram da pomenem i da je njena baba Lepa, supruga Jaškova, takođe bila vrhunska pevačica, kao i moja zaova Nazlija iz Vranjske Banje", ispričala je Dragana.

D. Dimić

Definitivno vranjsko poreklo

Bekan Silistarević, poznati i nažalost pokojni romski pevač i gitarista iz Gornje čaršije, isšričao je te 2007. godine novinaru da je poreklo Marije Šerifović "definitivno vranjsko". On je kazao da Marija "sigurno ima vranjsku krv", jer je njen deda Jaško rođen ovde. Kazao je da je Mariju prvi put video u restoranu Boemi, kada je bila devojčica od desetak godina. Tu je došla sa mamom da vidi strica Rajka koji je u Boemima svirao. Bekan je ispričao da ga veoma podseća na strica Rajka, da je "pokupila mnoge njegove manire u ponašanju, nastupu". Kao i da je njen direktni predak, Šerif Šerifović, bio je poznati ovdašnji kožar, bogataš kakvog Gornja čaršija nije videla. Da je imao imanja, vinograde, kuće, lokale, da su kod njega su u to vreme radili Srbi.

Najnovije vesti