Manifestacija Muzeji za deset od 12. maja

Manifestacija "Muzeji za 10" biće održana u Vranju sedmi put, u periodu od 12. do 18. maja.

Ovo je najveća nacionalna muzejska inicijativa u Srbiji, jedinstvena u Evropi, a koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOMSrbija.

U okviru manifestacije u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, u sredu 12. maja od 19 sati, biće otvorena izložba "Fantazmagorija slika", autora Dobrija Stojanovića, umetnika iz Beograda.

Narednog dana, u četvrtak 13. maja u 19 sati, u maloj sali Galerije Narodnog muzeja planirana je izložba konceptualnog nakita "Jedno lice i crtice" Tamare Zečevič, umetnice iz Beograda.

Za petak 14. maj od 10 sati, u maloj sali Galerije predviđena je radionica za decu "Čemu nakit služi? Nove ideje".

Narednog dana, u subotu 16. maja od 20 sati, u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića biće održano "Veče starih vranjskih pesama".

Ulaz za sve događaje je besplatan.

Ove godine 17. Evropska noć muzeja obeležava se u subotu 15. maja.

Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19.

Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

KONKURS

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije više od 90 muzeja i srodnih institucija realizovaće raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstava i performansa, promocije knjiga, koncerata i drugih aktivnosti. Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je "Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse". U okviru manifestacije organizovan je nagradni konkurs "Predstavi svoj omiljeni muzejski predmet" u kojem publika može da učestvuje kroz kratku video formu, ne dužu od tri minuta. Klipovi će biti objavljeni na društvenim mrežama, a najkreativniji nagrađeni. Više o nagradnom konkursu možete pogledati na www.muzejisrbije.rs.

Najnovije vesti