Manić: Zalažemo se da svi građani Vranja imaju besplatan javni prevoz (VIDEO)

Gradski odbor Jedinstvene Srbije (JS) u Vranju iniciraće predlog da javni prevoz u Vranju bude besplatan za sve građane, izjavio je na konferenciji za medije u utorak lider vranjskog odbora Dejan Manić.

- Želja nam je da na taj način popravimo stanje u budžetu svakog građanina.

Ako bi ovaj predlog bio ostvaren, on bi podrazumevao dogovor sa privrednicima da radnicima ne ukidaju naknade za prevoz, što bi bio benefit za kućni budžet svakog radnika.

Ako govorimo o porodici u kojoj, recimo, troje koristi javni prevoz i plaća mesečnu kartu, to bi bila ušteda od 5.000 do 6.000 dinara mesečno za kućni budžet - naglasio je Manić.

Prvi korak, naglasio je Manić, bio bi dogovor sa koalicionim partnerima o formiranju radne grupe koja bi preispitala sve mogućnosti.

- Bila bi urađena analiza za realizaciju ovakve ideje i utvrdilo bi se koliko je potrebno da lokalna samouprava izdvoji iz budžeta na godišnjem nivou da bismo se svi u Vranju vozili besplatno - kazao je Manić.

On je potencirao tvrdnju da ova priča nije na nivou bajki, jer od pre nekoliko dana besplatan javni prevoz imaju Jagodina, Požega i Knjaževac.

- Nije neizvodljivo da tako bude i u Vranju.

Samo moramo pronaći konsenzus među nosiocima vlasi, a za građane bi ušteda bila velika stvar.

Posledica prethodnog dogovora bila bi inicijativa naše odborničke grupe u Skupštini grada Vranja za formiranje radne grupe - rekao je šef lokalnog JS-a.

Manić je skrenuo pažnju da bi u prilog realizacije ove ideje išlo uvođenje prakse iz nekih drugih sredina Srbije, poput onih o "ukidanju plata većnicima, ukidanju Komunalne policije, dobrovoljnom odborničkom radu, što bi omogućilo više novca za socijalne potrebe građana", poput ove o besplatnom prevozu.

On je obrazložio predlog Jedinstvene Srbije.

- Imajući u vidu da su 2013. godine potpisani petogodišnji ugovori sa prevoznicima koji na području grada organizuju javni prevoz i da su ti ugovori istekli, a da smo u međuvremenu mi analizirali primenu jedinstvenog tarifnog sistema (vidi okvir), koji je primenjivan za područje grada Vranja, došli smo do saznanja da bi uz maksimalan broj dnevnih polazaka prema metodi broja pređenih kilometara to koštalo grad Vranje 98,1 milion dinara.

Trenutno se iz budžeta grada za prevoz izdvaja oko 40 miliona za javni prevoz, što za onaj subvencionsani, što za prevoz radnika Gradske uprave, javnih ustanova, škola i predškolske ustanove.

Ostaje razlika od 58 miliona da bi se došlo do cilja, tj. besplatnog prevoza za sve građane - skenirao je analizu JS Manić.

TRI METODE NAPLATE JAVNOG PREVOZA

Prema rečima Manića, svaki grad ili opština ima pravo da formira sopstveno preduzeće koje će se baviti javnim prevozom, navodeći primer Pančeva i još nekoliko drugih srpskih gradova.

- Drugi način dodele usluga javnog prevoza je putem jedinstvenog tarifnog sistema koji mi trenutno primenjujemo u Vranju, gde se prema broju kilometara određuje tarifni sistem za cenu karte i tu prevoznici daju 10 do 20 odsto povlastica lokalnoj samoupravi, određenim privrednim subjektima i ostalima za mesečne karte.

Treći sistem je putem pređenog kilometra koji koriste Užice, Kragujevac i neki drugi gradovi, što je, kako je kazao Manić, po preporukama Saobraćajnog fakulteta u Beogradu "najboji način za obračunavanje cena javnog prevoza".

On je naglasio da je preko Zavoda za statistiku dobijen podatak o 21.390 zaposlenih u Vranju.

- Ako 98 miliona podelimo sa brojem zaposlenih dolazimo do cifre od 500 dinara mesečno za sve relacije.

Složićete se da je to ogromna razlika između obračuna po pređenom kilometru i onoga koji je sada na snazi a obračunava se po jedinstvenom tarifnom sistemu - kazao je Manić.

Dodao je da su JS i Dragan Marković Palma prepoznatljivi u poslednjih desetak godina "po najboljem socijalnom programu za sve građane".

- To smo dokazali više puta na primerima u Jagodini, a mi želimo da takav odnos prema građanima preslikamo i na Vranje - kazao je Manić.

On je podsetio na primere dobre prakse koji postoje u Jagodini - da se deca posle četvrtog razreda voze besplatno na more u Crnu Goru, posle srednje škole u Grčku, da građani Jagodine često putuju u Beč i Paraliju, a sve o trošku donatora, a ne grada Jagodine.

- Pored toga, tamo imaju socijalni program za porodilje, za novorođenu decu.

Jagodina već jedanaest godina ima besplatan prevoz za penzionere, za đake i druge povlašćene kategorije stanovništva.

Na našu inicijativu, u Vranju je od 2012. godine implementirana u gradske odluke jednokratna pomoć za đake prvake, besplatan prevoz za penzionere, porodilje i trudnice i jednokratna pomoć za novorođene bebe - podsetio je lider JS pred novinarima.

Godine 2016, došlo je do promene lokalne vlasti, podsetio je Manić, potencirajući da je Jedinstvena Srbija i sa novim stožerom vladajuće koalicije SNS-om "našla zajednički jezik".

- Zadržane su sve naše ideje iz 2012. godine i nastavljena njihova primena - zaključio je gradski lider Jedinstvene Srbije na konferenciji za medije.

Najnovije vesti