Mališani iz Radoja dali doprinos integraciji dece migranata FOTO

Osnovci iz Vranja i njihovi vršnjaci iz Centra za azil koji se nalazi u ovom mestu učestvovali su u trećem od ukupno pet planiranih sportskih događaja u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije, a u okviru projekta "Hi5 Happy Caravan" koji ima za cilj integraciju dece migranata u lokalno društvo.

Mirjana Ivković, kordinatorka projektam kazala je da su "deca odlično reagovala i sjajno se provela" na ovom događaju.

-Učili su i igrali kriket i "fudbal 3", igru koja je osmišljena tako da stavlja akcenat na fer plej i jednakost.

Kriket je izabran jer je među popularnijim sportovima u zemljama odakle dolazi najveći broj migranata koji se zadržavaju u Srbiji.

Iako je kod nas ovaj sport tek u razvoju i deca koja su se prvi put susrela sa kriketom su veoma pozitivno reagovala.

Do sada je više od 150 dece učestvovalo u programu.

Za nekoliko dana bićemo u Sjenici, a završni događaj će se održati u maju u Beogradu - rekla je Ivkovićeva.

Učesnicima, odnosno Osnovnoj školi Radoje Domanović u Vranju, kao i Centu za azil poklonjene su lopte i sportski rekviziti koji će omogućiti da deca nastave da se bave fizičkom aktivnošću.

Olimpijski komitet Srbije realizuje projekat "Hi5 Happy Caravan" kroz program Međunarodnog olimpijskog komiteta "Young Change Makers+", uz podršku kompanije Panasonic, a u saradnji sa Grupom 484, Kriket federacijom Srbije i organizacijom ENGSO kroz projekat ASPIRE.

Događajima je prethodio seminar "Inkluzija migranata u društvo kroz sport i igru", koji je održan u septembru 2018. u prostorijama Fudbalskog Saveza Srbije u Staroj Pazovi.

Najnovije vesti