MALE BOGINJE: Preko 250 obolelih u Pčinjskom okrugu

U Vranju je, posle 24 laboratorijski potvrđena slučaja, proglašena epidemija malih boginja, dok je na nivou Pčinjskog okruga, u pet opština, ukupan broj obolelih 254, potvrdio je u izjavi za Vranje News epidemiolog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju Slađan Stanković.

Podaci se odnose na period od oktobra 2017. godine do 5. marta ove godine.

- Svakodnevno beležimo desetak sumnjivih slučajeva, koji se nakon potvrde oboljenja od morbila uglavnom vraćaju na kućno lečenje.

Ima i nevakcinisane dece, uzrasta od jedne do četiri godine, koja se nalaze na dečjem odeljenju - navodi Stanković.

On dodaje da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna na većem delu teritorije Pčinjskog okruga, osim dve opštine, a da je najveći broj obolelih osoba starosti od 30 do 40 godina.

Epidemija malih boginja je proglašena u pet opština Pčinjskog okruga - Bujanovcu sa 46 obolelih, Surdulici (145), Preševu (17), Vladičinom Hanu (22) i u Vranju (24).

- U zdravstvenim ustanovama pet opština imamo četrdesetak obolelih zdravstvenih radnika, lekara, medicinskih sestara, tehničkog osoblja. Pooštren je epidemiološki nadzor nad morbilama i za sada obolelih nema u opštinama Bosilegrad i Trgovište – ističe Stanković.

Najnovije vesti