Makroi pod optužbom da su prodali maloletnicu iz Hana za 600 evra

Po optužbi da su prodali dve ženske osobe trećim licima na Kosovu i Metohiji, pred Višim sudom u Vranju u toku je suđenje Sevgulju S. iz Gnjilana i Agronu B. iz okoline Bora, pod optužbom za trgovinu ljudima, saopštilo je Više javno tužilaštvo (VJT).

Prema navodima optužnice, koja je podignuta 8. maja 2018. godine, pomenuta dvojica su u decembru prošle godine "doveli u zabludu oštećene, dve maloletnice iz Vladičinog Hana i Bujanovca, vrbovali ih dok su boravile u Bujanovcu, a potom ih seksualno eksplatisali u Gnjilanu" na taj način što su oštećene "novac zarađen od pružanja seksualnih usluga morale da daju optuženima".

Takođe, optuženi su maloletnicu iz Vladičinog Hana "prodali za iznos od 600 eura" nepoznatoj osobi u Gnjilanu - navodi se u saopštenju VJT-a.

Optuženi se nalaze u pritvoru i još uvek im se sudi za krivično delo trgovina ljudima, iz člana 388, stav 3, u vezi sa stavom 1 i u vezi sa članom 33 Krivičnog zakonika.

NAJMANJE 5 GODINA ZATVORA

Ko silom ili pretnjom, dovođenjem u zabludu ili održavanjem u zabludi, zloupotrebom ovlašćenja, poverenja, odnosa zavisnosti, teških prilika drugog, zadržavanjem ličnih isprava ili davanjem ili primanjem novca ili druge koristi, vrbuje, prevozi, prebacuje, predaje, prodaje, kupuje, posreduje u prodaji, sakriva ili drži drugo lice, a u cilju eksploatacije njegovog rada, prinudnog rada, vršenja krivičnih dela, prostitucije ili druge vrste seksualne eksploatacije, prosjačenja, upotrebe u pornografske svrhe, uspostavljanja ropskog ili njemu sličnog odnosa, radi oduzimanja organa ili dela tela ili radi korišćenja u oružanim sukobima, kazniće se zatvorom od tri do dvanaest godina, kaže se u Krivičnom zakoniku.

Kvalifikovani oblik iz stava 3 ovog člana propisuje da će se, "ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno prema maloletnom licu, učinilac kazniti zatvorom od najmanje pet godina.

Najnovije vesti