Makedonija prva u regionu po smrtnosti novorođenčadi

Makedonija drži neslavan rekord na Balkanu i u Evropi, u 2017. umrlo 163 beba.

Na svakih 120 živorođenih beba, po jedna beba umire, pa je radi toga u poslednjem izveštaju UNICEF-a, Makedonija ubrojana u zemlje sa malim izgledom preživljavanja beba. Prema podacima, u ovoj zemlji ogroman broj porodica gube svog novog člana još u prvom mesecu nakon rođenja.

Na listi koju je objavio UNICEF, druge zemlje iz regiona su daleko bolje od Makedonije. Najveće izglede za preživljavanje imaju deca u Sloveniji, a sa tim problemom bolje izlaze na kraj i Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Albanija. U Sloveniji, recimo, na 789 novorođenčadi umire jedno dete, u Hrvatskoj bitku za život gubi svako 345. novorođenče, u Srbiji svako 270., a u Albaniji svako 162 novorođenče.

Za razliku od zemalja u regionu gde smrtnost beba opada, Makedonija osam godina po redu tapka u mestu. Nema poboljšanja situacije, niti odgovora nadležnih zašto je ova crna statistika postala glavno obeležje države.

Prošle godine je na Klinici za ginekologiju preminulo 163 novorođenčadi, a 60 procenata od njih su bile rođene pre vremena.

Najnovije vesti