MAKEDONIJA: Nacionalisti prete blokadom aerodroma

Nacionalističko makedonsko udruženje "Tvrdokorni" najavilo je u četvrtak da će blokirati Aerodrom u Skoplju zbog uklanjanja spomenika Aleksandru Velikom.

"Napad na Aleksandra Makedonskog je napad na ceo makedonski narod. Napad na Aleksandra Makedonskog predstavlja objavljivanje rata! A ovaj rat mora da se dobije, pa čak i po cenu naših života", objavljenio je na Fejsbuk stranci "Tvrdokornih", koji se protive pregovorima o rešavanju spora Grčke s Makedonijom oko njenog naziva.

Navodi se takođe da "Tvrdokorni nikad neće oprostiti izdajnicima" i da "borba za Makedoniju tek počinje".

Spomenik Aleksandru Makedonskom je prošle noći uklonjen iz zgrade skopskog aerodroma, pošto je odlukom Vlade promenjen naziv aerodroma od "Aleksandar Veliki" u "Međunarodni aerodrom Skoplje".

Odluku o promeni naziva aerodroma Vlada Makedonije je donela još početkom februara, kao znak dobre volje i dokaz da je posvećena pregovorima s Grčkom o rešavanju dugogodišnjeg spora.

Promenjen je i naziv makedonskog auto-puta sever-jug, koji je takođe nosio naziv "Aleksandar Makedonski" u "Auto-put Prijateljstva".

S Aerodroma u Skoplju odstranjen je spomenik Aleksandra Makedonskog, preneli su u četvrtak makedonski mediji.

Spomenik je uklonjen nakon što je prethodnih dana skinut naziv aerodroma koji je nosio ime tog antičkog vojskovođe, posle odluke Vlade Makedonije da aerodrom preimenuje u Međunarodni aerodrom Skoplje.

Spomenik Aleksandru Makedonskom postavljen je u holu aerodroma 2011, kada je turski TAV postao koncesionar skopskog aerodroma, a aerodrom je ime Aleksadar Veliki dobio decembra 2006.

Odluku o promeni imena aerodroma je Vlada Makedonije donela početkom februara kao znak dobre volje i dokaz da je posvećena pregovorima sa Grčkom o rešavanju dugogodišnjeg spora oko imena.

Zajedno sa promenom imena aerodroma promenjeno je i ime autoputa od severne do južne granice, koji je nosio ime Aleksandar Makedonski u autoput Prijateljstvo.

Najnovije vesti